Tumultus várható a műszaki vizsgaállomásokon

Tumultus várható a műszaki vizsgaállomásokon

POZSONY. A Műszaki Vizsgaállomások Nemzeti Társulása arra figyelmezteti a gépkocsivezetőket, hogy február és március folyamán nagyobb várakozási idővel számol bizonyos vizsgaállomásokon. Ebben az időszakban ér véget ugyanis a 2 éves általános műszaki vizsga-amnesztia, amely lehetővé tette a gépkocsivezetők számára, hogy lejárt, illetve érvénytelen műszaki esetén rendezzék a problémát.

2016 februárjában és márciusában 2014 hasonló időszakához képest több mint 50 százalékkal emelkedett a műszaki vizsgák száma. „Kétéves periodicitást figyelünk, mivel a műszaki és károsanyag-kibocsátási vizsga is két évre szól. Mivel az új gépjárművek száma évről-évre rendszeresen egyszámjegyű számmal emelkedik, így megállapítható, hogy ezek a 2014 és 2016 közötti hatalmas emelkedések az ún. általános amnesztia közvetlen hatásai“ – nyilatkozta Miroslav Kobrtek, a Műszaki Vizsgaállomások Nemzeti Társulásának (NA STK) elnöke. A műszaki vizsgaállomások egyébként tavasszal rendszerint le vannak terhelve, aminek oka, hogy a legtöbb ember közvetlenül a telet követően szánja el magát gépkocsi vásárlására.

„Azoknak a gépkocsivezetőknek, akik műszaki vizsgája 2018 februárjára, illetve márciusára tehető, javasoljuk, hogy már januárban látogassanak el a vizsgaállomásokra” – mondta Kobrtek, aki szerint ezzel az elkövetkező évekre vonatkozólag is megkönnyítik saját helyzetüket, hiszen a következő műszaki vizsgájuk – a mindig telített februári és márciusi hónapok helyett – már januárban esedékes.

Az NA STK mindeközben arra is felhívja a sofőrök figyelmét, hogy lehetőség szerint azoknak az állomásoknak a szolgáltatásait vegyék igénybe, amelyek konkrét időpontot tudnak adni a műszaki vizsgára. Az előjegyzés általában 3 hónapra előre lehetséges, de olyan vizsgaállomások is akadnak, amelyeknél fél évre előre betáblázhatjuk gépkocsink műszaki vizsgáját.

Az NA STK egyben arra a paradox állapotra is felhívja a figyelmet, hogy az általános amnesztiával a műszaki ellenőrzések liberalizációja mellett a hosszú várakozási időkkel érvelő közlekedésügyi tárca éppen abban az időszakban eredményezett még nagyobb tumultust a vizsgaállomásokon, amikor a forgalom egyébként is tetőzik. „A várakozási idő nem legitim indok a műszaki vizsgaállomások hálózatának liberalizációjára. A probléma számos más egyszerűbb intézkedéssel orvosolható“ – érvel Kobrtek.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »