Tüntetések és összecsapások Barcelonában

Tüntetések és összecsapások Barcelonában

A függetlenségpárti és a függetlenségellenes erők is utcára vonultak Barcelonában. Egy kisebb csoport provokálni kezdte a szeparatistákat, a rendőrség azonban közbelépett. Katalóniában december 21-én rendeznek előrehozott választásokat, amelyen a Belgiumba távozott elszakadáspárti ex-elnök, Carles Puigdemont is indulni kíván.

A rendőröknek kellett szétválasztaniuk a függetlenség-ellenes és a függetlenség melletti tüntetőket Barcelona központjában. Indulatból egyik oldalon sem volt hiány.

A spanyol egység melletti tüntetők például azt kiabálták, hogy Katalónia Spanyolország, a volt katalán elnököt, a függetlenségpárti Carles Puigdemont-t pedig börtönbe kell zárni.

„Az anarchisták szétrombolják az országot a függetlenségi törekvésükkel, ami lehetetlen. 2471 cég hagyta el Katalóniát, de ők csak folytatják. Tönkre akarnak tenni minket? Nos nem, a spanyolok csendes többsége most kiment az utcákra” – jelentette ki egy az elszakadást ellenző demonstráló.

Sajtóhírek szerint az unionisták egy kisebb, szélsőjobbos csoportja elszakadt a menettől, és provokálni kezdte a szeparatistákat. A katalán rendőrség azonban megakadályozta, hogy tettlegességre is sor kerüljön.

„A Katalónia és Spanyolország közötti vita a legrosszabbat hozta ki ezekből a csoportokból. Korábban csendesek voltak, most viszont erősnek érzik magukat. Felbátorította őket, hogy korábban a spanyol rendőrség erőszakosan lépett fel ártatlan emberek ellen. Ezért mennek ki az utcára, de nekünk vissza kell őket küldeni a házaikba” – mondta egy függetlenségpárti képviselő.  

Katalóniában a függetlenségi népszavazáson a jogosultak 43 százaléka vett részt, 92 százalékuk az elszakadásra szavazott, ezért néhány héttel később a katalán parlament kikiáltotta Katalónia függetlenséget.

A spanyol kormány ezt alkotmányellenesnek tartotta, ezért feloszlatta a katalán kormányt és parlamentet, a katalán kormány több tagját pedig letartóztatta. Emellett átvette Katalónia irányítását, és új választásokat írt ki december 21-re. 

A függetlenségpártiak egy része ma már hajlik a kompromisszumokra: a Brüsszelbe távozott katalán ex-elnök nemrég azt mondta, hogy az elszakadás mellett más lehetőségek is vannak a helyzet rendezésére. Egyúttal bejelentette, hogy indul az előrehozott választásokon.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »