Tusk: a lengyel kormány politikája Oroszország terveibe illik

Tusk: a lengyel kormány politikája Oroszország terveibe illik

BRÜSSZEL. Élesen bírálta a varsói vezetés politikáját vasárnap Donald Tusk, az Európai Tanács lengyel elnöke, aki szerint az elmúlt évek lengyelországi fejleményei tökéletesen illeszkednek Oroszország terveibe. Több lengyel politikus reagált Tusk Twitter-bejegyzésére.

"Feszült vita Ukrajnával, elszigetelõdés az Európai Unión belül, elmozdulás a jogállamiságtól és a bírói függetlenségtõl, támadás a nem kormányzati szektor és a szabad sajtó ellen. A kormánypárt stratégiájáról vagy a Kreml tervérõl van szó? A kettõ túlságosan hasonló ahhoz, hogy nyugodtan alhassunk" – írta az egykori lengyel miniszterelnök a Twitteren.   

Válaszüzenetében Beata Szydlo lengyel miniszterelnök azzal vádolta Tuskot, hogy az Európai Tanács elnökeként semmit nem tett az országért, pozícióját arra használja fel, hogy támadja a lengyel kormányt, támadja Lengyelországot.   

Februárban az uniós tagállamok közül egyedül Lengyelország szavazott az ellen, hogy Donald Tuskot két és fél évre újraválasszák az Európai Tanács élére.   

Az utóbbi években számos bírálat érte a 2015-ös lengyelországi választások nyomán abszolút többséghez jutott Jog és Igazságosság (PiS) pártot, elsõsorban amiért szorosabb ellenõrzés alá vonta a közmédiát, és korlátozta az alkotmánybíróság hatáskörét. Varsó szerint a törvénymódosítások tökéletesen megfelelnek a jogállamiság elveinek.   

Donald Tusk nem találja a helyét az európai unió politikai életében, ezért megpróbál beleavatkozni a lengyel belügyekbe, Twitter-bejegyzése kétségbeejtõ frusztrációjának kifejezõdése – jelentette ki Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter az Európai Tanács elnökének üzenetére reagálva a PAP lengyel hírügynökségnek. A külügyminiszter szerint ahhoz képest, hogy az Európai Unió milyen válságokon ment keresztül az elmúlt két-három évben, Tusk európai tanácsi elnökként meglehetõsen passzív volt. "Nem reagált a Brexittel (az unióból való brit kilépéssel) kapcsolatos fejleményekre, a katalán függetlenségi törekvésekre, sem Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök vagy Emmanuel Macron francia elnök felvetéseire. Elszigetelõdött, és emiatt Juncker nemrég azt javasolta, hogy szüntessék meg a tisztségét, egyesítsék azt az Európai Bizottság elnökéével" – mondta a külügyminiszter.   

Waszczykowski szerint Tusk bejegyzése két szempontból is ellentmondásos. Egyrészt elferdíti a nemzetközi politikát és a lengyel külpolitikát, nevezetesen az Ukrajnával kapcsolatos eseményeket, hiszen Lengyelország ebben a kérdésben is saját érdekeit védi, és nem áll Oroszország oldalára. Másrészt ismét beleavatkozik a lengyel belpolitikába, ami arra utal, hogy nemzetközi pozíciója ellenére még mindig a mélyen el van kötelezõdve a lengyel belpolitikai csatározások egyik oldala mellett.   

Krzysztof Szczerski, a lengyel elnöki hivatal vezetõje úgy reagált Tusk Twitter-bejegyzésére, hogy az Európai Tanácsnak, amelynek õ a feje, fegyelmit kellene adnia neki a lengyel belpolitikába való beavatkozásáért. "Az EU történetében Tusk az egyetlen magas poszton lévõ tisztségviselõ, aki ilyen nyíltan beleavatkozik egy tagország belpolitikájába" – jelentette ki szintén a PAP-nak nyilatkozva. "Tusk szembehelyezkedhet a lengyel kormánnyal, de nem Lengyelországgal" szögezte le.

Stanislaw Karczewski, a lengyel szenátus elnöke a Twitteren válaszolt Tusk üzenetére Azt írta: "Az Európai Tanács elnöke legutóbbi lengyelországi látogatásán felismerte, hogy a lengyel emberek falat emeltek õ és a politika közé, és most õ a fejét veri ebbe a falba".


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »