Tusványos, a biztos pont – kedden startol a tábor

Tusványos, a biztos pont – kedden startol a tábor

Tusványos, a biztos pont címmel kedd este kezdődik a székelyföldi Tusnádfürdőn a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, a magyarországi Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) nevű erdélyi ifjúsági ernyőszervezet minden eddiginél gazdagabb programkínálatú rendezvénysorozata.

Az utóbbi tíz évben, amióta a MIT látja el a tábor szervezésével kapcsolatos erdélyi feladatokat, megkétszereződött a rendezvénysátrak száma: idén már 34 partnerszervezet várja előadásokra, vitákra és tematikus beszélgetésekre az érdeklődőket – számolt be az MTI-nek Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, a Tusványos politikai programfelelőse, a MIT volt elnöke.

“Egy olyan erős brand lett Tusványos, egy olyan kommunikációs tér, ahol mindenki jelen akar lenni, de már olyan szinten be van lakva a tábor programsátrakkal, hogy ez már tényleg nem bővíthető. Hovatovább emeletet kell építeni a sportpályára, mert már nem férünk el” – ecsetelte ironikusan a kínálati oldalon tapasztalt megnövekedést a programfelelős. Történt ez annak ellenére, hogy a saját rendezvényhelyszínt igénylő jelentkezőket és a régebbi partnerszervezeteket is arra biztatták: ne önálló sátrat nyissanak, hanem fogjanak össze két-három másik intézménnyel – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy van-e ekkora kínálatra “fogyasztói” igény, azt válaszolta: olyan még nem volt, hogy érdeklődés hiányában elmaradt volna valamelyik politikai, kulturális vagy ismeretterjesztő rendezvény, aki a Tusványoson végigsétál a szabadegyetem sátrai között, az minden helyszínen talál legalább egy-két tucatnyi érdeklődőt.

A sok bizonytalanságban kell egy biztos támasz

Elmondta: idén azért esett a szervezők választása a “Tusványos – a biztos pont” mottóra, mert annyi bizonytalanság veszi körül a magyarságot, hogy a jövőtervezéshez szükség van a biztos támaszokra. Ezekre a Kárpát-medencében zajló jövőképvitákra keres, illetve kínál válaszokat az idei Tusványos számos pódiumbeszélgetése, nyilvános vitája.

Az olyan időszerű témákon kívül, mint a migráció, az EU jövője, magyarországi választások, az egyik legnagyobb múltú – és megvalósult kezdeményezései száma szempontjából az egyik legeredményesebbnek számító – nemzetpolitikai műhelyként a Tusványos idén is tág teret szentel a Kárpát-medencei magyar közösségek jogküzdelmének, a nemzeti összefogásnak: idén sem marad el a péntek délelőtti “mini-MÁÉRT”, a határon túli magyar politikai szervezetek vezetőinek fóruma – mutatott rá a programfelelős.

Orbán Viktor idén is részt vesz a politikai fórumon

A zárónapon a koncertszínpad előtti sportpályán kerül sor arra a hagyományos politikai fórumra, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László EP-képviselő, az EMNT elnöke tart előadást és válaszol a hallgatóság soraiból érkező kérdésekre. Jelen lesz a táborban és több pódiumbeszélgetésen is részt vesz Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár. A vitafórumokra a magyar kormányzat számos tisztségviselőjét, a Kárpát-medencei magyar politikai szervezetek vezetőit, a civil szféra és az oktatási intézmények számos képviselőjét várják.

A legolcsóbb fesztivál Erdélyben

A részletes program a Tusványos.ro honlapon található, és mobilalkalmazással is elérhető lesz. Bár a tábort egyedivé tevő szabadegyetem jelleget helyezi előtérbe, Sándor Krisztina megjegyezte: a Tusványos továbbra is a legolcsóbb fesztivál Erdélyben az egyre bővülő ifjúsági rendezvények között, ahol csak a délután négy óra után – tehát kifejezetten csak “bulizni” – érkezőknek kell alkalmanként tíz lejt (700 forint) fizetniük a karszalagért.

Kedd este a Hooligans, valamint a Magashegyi Underground fellépésével kezdődik a koncertprogram. Szerdán a Balkan Fanatik, valamint Szabó Balázs Bandája, csütörtökön Nagy Feró és a Beatrice, majd Anna and the Barbies, pénteken a Margaret Island és a Magna cum Laude, míg szombaton a Skorpió és Kowalsky meg a Vega lép fel Tusványos nagyszínpadán.

A rendezvény húsz éve kapta meg a Tusványos nevet

A Tusványos egyszerre fesztivál és szabadegyetem, amely a Fidesz és az erdélyi jobboldali beállítottságú magyar ifjúsági mozgalmak partnerségéből jött létre az 1990-es évek elején. A nemzetpolitikai témákat boncolgató bálványosi szabadegyetem 1997-ben költözött Tusnádfürdőre: a két településnév összevonásából húsz éve kapta a rendezvény a Tusványos nevet. A politikai fórum Tusnádfürdőn diáktáborral egészült ki, amely számos ifjúsági rendezvénnyel bővítette a programkínálatot, és megalapozta a szervező csapat folyamatos megújulását.

A “nulladik napi” koncertekkel kedden este kezdődik a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor vasárnap hajnalig tartó rendezvénysorozata, a szakmai-közéleti programok hivatalos megnyitójára szerda délelőtt kerül sor.

Eleinte a román-magyar történelmi megbékélést kereső folyamat részeként indult  a tanácskozás

A Fidesz Pro Minoritate Alapítványa, a romániai Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége (MISZSZ), a marosvásárhelyi székhelyű Pro Europa Liga, valamint más romániai és magyarországi társadalmi csoportok által kezdeményezett tanácskozás a román-magyar történelmi megbékélést kereső folyamat részeként indult. A rendezvény az 1990-es évek végére a román-magyar politikai párbeszéd jelentős, nem hivatalos fórumává vált.

A hely és az időpont tudatos választás volt, hiszen az 1970-80-as években a Kovászna megyei Bálványosfürdőn rendezett nyári búcsú a magyarság egyfajta tiltakozását fejezte ki az akkori bukaresti vezetéssel szemben. A tábor 1997-ben átköltözött a közeli Tusnádfürdőre, a két helységnév összevonásából a rendezvényt azóta Tusványosnak is nevezik.

Az eddigi találkozók tematikája és témái széles kört ölelnek fel

1990. július 21-29. – Az 1. Bálványosi Nemzetközi Ifjúsági Tábort fiatal romániai politikusok és a Fidesz vezetői – köztük Orbán Viktor és Németh Zsolt – részvételével rendezték meg, napirendjén a régió politikai szereplőit leginkább foglalkoztató kérdések szerepeltek.

1991. július 20-27. – A 2. bálványosi összejövetelen a román és más közép-kelet-európai társadalmakat megosztó kérdések lehetséges megoldása állt a középpontban.

1992. július 19-26. – A 3. szabadegyetem résztvevői a privatizáció, a jogbiztonság, az igazságtétel, a kisebbségvédelem, az oktatáspolitika, az állam-egyház viszonya és a média szerepének kérdéseit vitatták meg.

1993. július 20-24. – A 4. találkozó a Románia Kelet és Nyugat között, a Demokratikus Konvenció és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), Közép- és Kelet-Európa gazdasága és a prioritások Magyarország külpolitikájában témaköröket járta körül.

1994. július 20-24. – Az 5. nyári egyetem napirendjén a privatizáció, a helyi közigazgatás és önkormányzat, az oktatás, a kultúra, valamint az egyház és a vallás kérdései szerepeltek.

1995. július 16-23. – A 6. rendezvény kiemelt témája “A baloldali nosztalgia Közép- és Kelet-Európában” volt.

1996. július 21-28. – A 7. szabadegyetemen előadások hangzottak el a román-magyar kapcsolatok az euroatlanti integráció nézőpontjából, valamint a román és a magyar jogrendszer az emberi jogok szemszögéből témákban.

1997. július 21-25. – A Tusnádfürdőre költözött szabadegyetem nevében megtartotta a bálványosi jelzőt. A 8. összejövetelen “A posztkommunizmus nyomorúsága” gyűjtőcím alatt kerültek terítékre a NATO-bővítés, a romániai és a magyarországi polgárosodás, az oktatási reform és a kisebbségi oktatás kérdései.

1998. július 20-25. – A 9. szabadegyetemet “Kelet-Közép-Európából Európa felé” címmel tartották meg.

1999. július 19-24. – A 10. rendezvényen a regionalizmusról és az integrációról tanácskoztak.

A magyar-román kapcsolat visszatérő téma volt a szabadegyetemen

2000. július 23-29. – A 11. nyári egyetem résztvevői a térség centrumpártjainak együttműködési lehetőségeiről, a román-magyar kapcsolatok időszerű kérdéseiről, a moldvai csángók helyzetéről cseréltek eszmét.

2001. július 23-28. – A 12., “Kényszerek és lehetőségek” átfogó címet viselő találkozón a schengeni határ és a státustörvény kérdése állt a viták középpontjában.

2002. július 22-28. – A 13. összejövetel fő témája “A polgári kibontakozás Európában” volt.

2003. július 20-27. – A 14. találkozó résztvevői az európai integráció világpolitikai vetületeit elemezték.

2004. július 18-25. – A 15. találkozó témája “Kelet-Közép-Európa az EU-bővítés után – országok, nemzetek, régiók Európája” volt.

2005. július 17-24. – A 16. találkozót “Összetartozunk – Az Európai Unió kihívása és lehetősége” címmel rendezték meg.

2006. július 18-23. – A 17. szabadegyetem fő témája a rendszerváltozás volt “Így is lehet – Egy másik Románia, egy másik Magyarország” mottóval.

2007. július 17-22. – A 18. rendezvénysorozaton Koszovó helyzetéről, az erdélyi magyar-magyar párbeszédről, valamint a regionalizmus politikájáról volt szó.

2008. július 15-20. – A 19. Tusványos főbb témái a nemzeti és társadalmi szolidaritás, az emberi jogok és a kisebbségvédelem Európában, továbbá gazdaságpolitikai és nemzetpolitikai kérdések voltak.

2009. július 14-18. – A 20. évfordulóját ünneplő szabadegyetemen a leghangsúlyosabban a gazdasági válság kérdése szerepelt, de szó esett az energiabiztonságról, az EU jövőjéről, az autonómia megvalósíthatóságáról is.

A legutóbbi szabadegyetemet Itthon voltunk, vagyunk, leszünk Európában címmel rendezték meg

2010. július 21-24. – A 21. Tusványost a Kárpát-medencei magyarság összefogása, az Erdély-kép erősítése, a határon átnyúló gazdasági kapcsolatok megszilárdítása jegyében tartották meg.

2011. július 20-23. – A 22. találkozót a magyar-magyar párbeszéd és a megújuló magyar nemzetpolitika jegyében rendezték meg.

2012. július 24-29. – “Tusványos a világ közepe” címmel szervezték meg a 23. szabadegyetemet, amelynek Magyarország és Közép-Európa megújulása volt a fő témája.

2013. július 23-28. – “A mi időnk” mottójú 24. szabadegyetemen a kiemelt témák között szerepelt a romániai régiósítás terve, az erdélyi magyar orvosképzés, a magyarországi és európai parlamenti választások, a székely jelképek használata.

2014. július 22-27. – A 25. Tusványoson a nemzetben gondolkodó közmédia szerepéről, a nemzetpolitikai és nemzetstratégiai célkitűzésekről, a nemzetpolitikáról, az autonómiáról és a válságkezelésről esett szó.

2015. július 21-26. – A 26. találkozó “Több mint fesztivál” mottója Tusványos “kettős identitására”, a közéleti mellett a szórakoztató, fesztivál jellegű programokra helyezték a hangsúlyt.

2016. július 19-24. – A 27. szabadegyetemet Itthon voltunk, vagyunk, leszünk Európában címmel rendezték meg.

MTI / hirado.hu

The post Tusványos, a biztos pont – kedden startol a tábor appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »