Tusványos – Bővülő programkínálattal nyílik a tábor

Tusványos – Bővülő programkínálattal nyílik a tábor

TUSNÁDFÜRDÕ. Tusványos, a biztos pont címmel kedd este kezdõdik a székelyföldi Tusnádfürdõn a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, a magyarországi Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) nevû erdélyi ifjúsági ernyõszervezet minden eddiginél gazdagabb programkínálatú rendezvénysorozata.

Az utóbbi tíz évben, amióta a MIT látja el a tábor szervezésével kapcsolatos erdélyi feladatokat, megkétszerezõdött a rendezvénysátrak száma: idén már 34 partnerszervezet várja elõadásokra, vitákra és tematikus beszélgetésekre az érdeklõdõket – számolt be Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, a Tusványos politikai programfelelõse, a MIT volt elnöke.   

"Egy olyan erõs brand lett Tusványos, egy olyan kommunikációs tér, ahol mindenki jelen akar lenni, de már olyan szinten be van lakva a tábor programsátrakkal, hogy ez már tényleg nem bõvíthetõ. Hovatovább emeletet kell építeni a sportpályára, mert már nem férünk el" – ecsetelte ironikusan a kínálati oldalon tapasztalt megnövekedést a programfelelõs. Történt ez annak ellenére, hogy a saját rendezvényhelyszínt igénylõ jelentkezõket és a régebbi partnerszervezeteket is arra bíztatták: ne önálló sátrat nyissanak, hanem fogjanak össze két-három másik intézménnyel – tette hozzá.   

Arra a kérdésre, hogy van-e ekkora kínálatra "fogyasztói" igény, azt válaszolta: olyan még nem volt, hogy érdeklõdés hiányában elmaradt volna valamelyik politikai, kulturális vagy ismeretterjesztõ rendezvény, aki a Tusványoson végigsétál a szabadegyetem sátrai között, az minden helyszínen talál legalább egy-két tucatnyi érdeklõdõt. Elmondta: idén azért esett a szervezõk választása a "Tusványos – a biztos pont" mottóra, mert annyi bizonytalanság veszi körül a magyarságot, hogy a jövõtervezéshez szükség van a biztos támaszokra. Ezekre a Kárpát-medencében zajló jövõképvitákra keres, illetve kínál válaszokat az idei Tusványos számos pódiumbeszélgetése, nyilvános vitája.   

Az olyan idõszerû témákon kívül, mint a migráció, az EU jövõje, magyarországi választások, az egyik legnagyobb múltú – és megvalósult kezdeményezései száma szempontjából az egyik legeredményesebbnek számító – nemzetpolitikai mûhelyként a Tusványos idén is tág teret szentel a Kárpát-medencei magyar közösségek jogküzdelmének, a nemzeti összefogásnak: idén sem marad el a péntek délelõtti "mini-MÁÉRT", a határon túli magyar politikai szervezetek vezetõinek fóruma – mutatott rá a programfelelõs.   

A zárónapon a koncertszínpad elõtti sportpályán kerül sor arra a hagyományos politikai fórumra, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök és Tõkés László EP-képviselõ, az EMNT elnöke tart elõadást és válaszol a hallgatóság soraiból érkezõ kérdésekre. Jelen lesz a táborban és több pódiumbeszélgetésen is részt vesz Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere, Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár. A vitafórumokra a magyar kormányzat számos tisztségviselõjét, a Kárpát-medencei magyar politikai szervezetek vezetõit, a civil szféra és az oktatási intézmények számos képviselõjét várják.   

A részletes program a Tusványos.ro honlapon található, és mobilalkalmazással is elérhetõ lesz. Bár a tábort egyedivé tevõ szabadegyetem jelleget helyezi elõtérbe, Sándor Krisztina megjegyezte: a Tusványos továbbra is a legolcsóbb fesztivál Erdélyben az egyre bõvülõ ifjúsági rendezvények között, ahol csak a délután négy óra után – tehát kifejezetten csak "bulizni" – érkezõknek kell alkalmanként tíz lejt (700 forint) fizetniük a karszalagért.   

Kedd este a Hooligans, valamint a Magashegyi Underground fellépésével kezdõdik a koncertprogram. Szerdán a Balkan Fanatik, valamint Szabó Balázs Bandája, csütörtökön Nagy Feró és a Beatrice, majd Anna and the Barbies, pénteken a Margaret Island és a Magna cum Laude, míg szombaton a Skorpió és Kowalsky meg a Vega lép fel Tusványos nagyszínpadán.   

A Tusványos egyszerre fesztivál és szabadegyetem, amely a Fidesz és az erdélyi jobboldali beállítottságú magyar ifjúsági mozgalmak partnerségébõl jött létre az 1990-es évek elején. A nemzetpolitikai témákat boncolgató bálványosi szabadegyetem 1997-ben költözött Tusnádfürdõre: a két településnév összevonásából húsz éve kapta a rendezvény a Tusványos nevet. A politikai fórum Tusnádfürdõn diáktáborral egészült ki, amely számos ifjúsági rendezvénnyel bõvítette a programkínálatot, és megalapozta a szervezõ csapat folyamatos megújulását.   

A "nulladik napi" koncertekkel kedden este kezdõdik a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor vasárnap hajnalig tartó rendezvénysorozata, a szakmai-közéleti programok hivatalos megnyitójára szerda délelõtt kerül sor.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »