Új Duna-híd épülhet Magyarország és Szlovákia között

A szlovák kormány szerdán jóváhagyta azt a javaslatot, amelynek alapján gyalogos- és kerékpáros forgalomra szolgáló új Duna-híddal kötik össze a felvidéki Csallóközt és a Szigetközt – adta hírül a távirati iroda.

A híd a csallóközi Doborgaz (Dobrohost) és a szigetközi Dunakiliti között épül majd, a kivitelezés pontos időpontjáról később döntenek. A beruházás közös költségeit a két fél – Magyarország és Szlovákia – egyforma arányban állja, a tervek szerint európai uniós forrásokat is igénybe vennének.

Az új Duna-híd megépítésének egyik célja, hogy módot adjon a két határ menti térség, az egy természetes régiót alkotó Csallóköz és a Szigetköz gazdasági és szociális kapcsolatainak elmélyítésére, valamint arra is, hogy a helyi turizmus fejlődési lehetőségeinek biztosításával hozzájáruljon a munkahelyteremtéshez is.

A híd megépítésének terve illeszkedik a kormányok azon koncepciójába, hogy jelentősen növeljék a magyar-szlovák határátkelők számát. A hídépítést indokolja tovább, hogy ezen a szakaszon igen alacsony a határátkelési lehetőségek száma, átlagosan csaknem 50 kilométerenként van erre lehetőség, míg a szlovák-magyar átlag 25, a nyugat-európai pedig 7,5 kilométer.

A két régiót néhány éve még egy új kompkapcsolattal szerették volna összekötni, ezt az ötletet azonban a műszaki megoldás előnytelensége miatt elvetették. A komp helyettesítésére megépítendő híd tervét 2015-ben mutatták be.

Az akkor ismertetett tervek egy, a Duna régi medrét átszelő, 482 méter hosszú, úgynevezett hárompólusú legyezőszerű híd megépítésével számoltak. Ennek az építménynek a fő űrszelvénye 130 méteres lenne, hídpályája pedig 25 méteres magasságban futna. Az akkori kivitelezési tanulmánya nettó 5 millió eurós építési összköltséggel számolt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »