Új eszköz bevezetésén dolgozik a jegybank

Új eszköz bevezetésén dolgozik a jegybank

Kedden tartja következő kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az MNB az előző kamatdöntés alkalmával kifejtette, hogy még a szeptemberi inflációs jelentéséhez képest is kissé alacsonyabb inflációt vár a jövőben. Ennek első jelei megmutatkozhattak a múlt héten beérkezett inflációs adatban is, mivel az kissé elmaradt a várakozásoktól. Továbbá a jegybank arra is felhívta a figyelmet, hogy egy új eszköz bevezetésén dolgozik annak érdekében, hogy még jobban csökkentse a hosszú hozamokat. Nagy Márton, az MNB alelnöke az elmúlt időszakban több alkalommal is kifejtette, hogy a fix kamatozású hitelek elterjedését tartja kívánatosnak.

Fotós: Móricz-Sabján Simon

Ezenfelül úgy tűnik, hogy sikeres a jegybank korábbi elköteleződése a tartósan alacsony hozamok iránt. A rövid állampapírpiaci hozamok és a Bubor-hozamok is negatívak, vagy nulla közelében mozognak, míg a forintárfolyam az MNB számára kedvező, 310 forint felett van az euróval szemben, igaz, ehhez az is kellett, hogy a jegybank ígéretéhez híven fokozatosan megemelje az FX-swapok állományát. Jelenleg ez 1400 milliárd forint körül áll – magyarázza Módos Dániel, az OTP Bank makrogazdasági elemzője.

A mostani kamatdöntő ülésen az OTP nem számít az alapkamat változtatására, és mivel a rövid hozamok és az árfolyam is az MNB elvárásainak megfelelően alakul, ezért az O/N kamat változtatására sem. Ugyanakkor elképzelhető, hogy az MNB a mostani kamatdöntő ülésen fog bővebb információt adni a bevezetni kívánt új eszközről. Ám az sem elképzelhetetlen, hogy ez csak az inflációs jelentéssel egybekötött decemberi kamatdöntő ülésen történik meg. Ha az új eszközt most jelentenék be, a forint tovább gyengülhetne az euróval szemben.

Pénteken jelenik meg Németországban az Ifo gazdasági hangulatindexe. A vártnál erősebb második negyedéves német GDP-mutatószámokat (szezonálisan igazítva negyedéves összevetésben 0,8 százalékkal, éves bázison pedig 2,8 százalékkal nőtt a bruttó hozzáadott érték) követően fontos kérdés, hogy az utolsó negyedévben mi történik Európa legnagyobb gazdaságában. A már megjelent októberi és novemberi bizalmi indexek szerint a gazdasági szereplők hangulata nem romlott a negyedik negyedévben. Az Ifo és a Markit intézetek novemberi mutatóira vonatkozó várakozások szerint is csúcsközelben maradhatott a gazdasági bizalom.

„Mindezek alapján folytatódhat az eurózóna jó gazdasági teljesítménye. Várakozásunk szerint jövőre is marad a kedvező teljesítmény, és ha az erős konjunktúra az infláció növekedéséhez vezet, az könnyen a monetáris kondíciók szigorítására késztetheti az EKB-t, akár a jelenleg vártnál gyorsabb ütemben is” – mondja Dunai Gábor, az OTP Bank makrogazdasági elemzője.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »