Új mechanizmus szerint emelkednek januártól a nyugdíjak

Új mechanizmus szerint emelkednek januártól a nyugdíjak

POZSONY. Az öregségi nyugdíjak a jövõ év elejétõl legalább 8,40 euróval, a korkedvezményes nyugdíjak pedig legalább 8,20 euróval növekszenek majd – tájékoztatott Peter Višváder, a Szociális Biztosító szóvivõje.

Višváder szerint a nyugdíjak emelésének új mechanizmusa a szociális biztosításról szóló törvény módosításából következik, amelyet a múlt héten fogadott el a parlament. A törvénymódosítást még Andrej Kiska köztársasági elnöknek is alá kell írnia.

Az 1050 eurónál magasabb öregségi nyugdíjak és az 1025 eurónál magasabb korkedvezményes nyugdíjak bizonyos százalékkal, konkrétan 0,8 %-kal növekszenek majd.

A 70 %-os rokkantsági nyugdíjak legalább 7,20 euróval emelkedek. Ha ez a típusú nyugdíj magasabb lesz, mint 900 euró, akkor 0,8 %-kal fog növekedni. A 70 %-nál alacsonyabb rokkantsági nyugdíjak legalább 4,10 euróval növekszenek, 0,8 %-kal növekszenek abban az esetben, ha magasabbak, mint 512,50 euró.

Az özvegyi nyugdíjak (nõk és férfiak számára egyaránt) a jövõ év elejétõl legalább 5,40 euróval növekszenek. Ha ezek a nyugdíjak túllépik a 675 eurót, 0,8 %-kal fognak növekedni. Az árvasági nyugdíjak garantált növekedése legalább 2,60 euró. 0,8 %-kal abban az esetben növekszenek, ha túllépik a 325 eurót.

Hírdetés

A parlament által elfogadott, a szociális biztosításról szóló törvénymódosítás szerint Szlovákiában a nyugdíjak az ún. nyugdíjas infláció szerint fognak növekedni. Ez a fogyasztói árak évközi növekedésének százaléka a nyugdíjasok háztartására, a nyugdíjas fogyasztói kosár összetételére vonatkoztatva.

Ha az összeg alacsonyabb lenne, mint az adott naptári év június 30-ig kiszámított, konkrét nyugdíjtípus 2 %-a, akkor a nyugdíj fix összeggel növekszik. A nyugdíjak minimális növelését garantáló és azon alapuló elfogadott mechanizmus Szlovákiában az elkövetkezõ négy évben lesz érvényben.

Csak kevesekre vonatkozik majd

A jövõ évben a nyugdíjak ún. nyugdíjinfláció alapján történõ növelése csak néhány ezer nyugdíjast érint majd. Az öregségi nyugdíj esetében azokról a nyugdíjasokról lesz szó, akiknek a nyugdíja túllépi az 1050 eurót.

Idén június végéig a Szociális Biztosító 4181 öregségi nyugdíjast tartott nyilván, akiknek 1000 eurónál magasabb az öregségi nyugdíjuk.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »