Újabb bálnatetemek jelentek meg a holland-német partokon

Újabb nagy (más néven óriás) ámbráscet tetemét sodorta partra a víz csütörtökön Texel Watt-tengeri holland szigeten, és ezzel legkevesebb tizenkettőre emelkedett a Hollandia és Németország északi-tengeri partvidékén az elmúlt napokban elpusztult bálnák száma.

Hollandiában Texel szigetén találtak eddig hat döglött ámbráscetet, Németországban különböző helyeken ugyanennyit: két-két bálnát a Wangerooge- és a Helgoland-szigeten, egyet-egyet Büsum és Bremerhaven közelében. A hatalmas tengeri emlősök szörnyű kínok közepette múltak ki – írta a dpa. A hatóságok nagy erőkkel dolgoznak a döglött bálnák eltüntetésén, mert a nehézfémekkel erősen szennyezett tetemek veszélyes hulladéknak számítanak.

A kotrógépekkel, kötelekkel és késekkel felszerelt munkások előbb óvatos nyílásokat ejtenek az állatok felfúvódott tetemein, hogy elejét vegyék az esetleges felrobbanásuknak. Feldarabolás és elszállítás után a tetemeket elégetik. A „veszélyes hulladék” felhalmozódásának megakadályozására Hollandiában az a szabály van érvényben, hogy a még élő példányokat minden lehetséges eszközzel vissza kell tuszkolni a tengerbe. Német szakemberek szerint ezt kellene alkalmazni Németországban is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »