Újabb cseh vizsgálat bizonyítja az élelmiszerek eltérő összetételét és minőségét az unióban

Hét élelmiszer volt teljesen azonos összetételű abból a megegyező csomagolásban forgalmazott 21-ből, amelyet a cseh mezőgazdasági minisztérium vizsgáltatott meg öt európai uniós országban – közölte a tárca csütörtökön Prágában sajtótájékoztatón.

 

Jobb minőségű búzalisztből készül az osztrák spagetti 

 

A tárca a nemzetközi üzletláncokban Németországban, Ausztriában, Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában forgalmazott bébiételeket, háziállat-eledeleket és más élelmiszereket vizsgáltatott meg.     “A prágai vegyészeti főiskola laboratóriumaiban készített elemzésekből kiderült, hogy a megvizsgált 21 élelmiszerből mindössze hét összetétele volt teljesen azonos minden országban, három élelmiszernél mérsékeltek voltak a különbségek, míg 11-nek az összetétele lényeges eltéréseket mutatott” – mondta Marian Jurecka, cseh mezőgazdasági miniszter újságíróknak.

 

Néhány konkrét példát is felhozott. A Németországban forgalmazott ketchupban például magasabb volt a paradicsomtartalom, mint a magyar üzletekben kaphatókban. A német pizzában eredeti mozzarella, szalámi és eidami sajt volt, míg a cseh üzletekben azonos csomagolásban forgalmazottakban a sajtot növényi zsiradék helyettesítette. Az osztrák spagetti elkészítéséhez jobb minőségű búzalisztet használtak, mint a kelet-európai országokban. A különféle gyümölcsalapú bébiételek összetétele között is különbségek voltak, bár nem jelentősek.

 

Az EU szabályozása nem kielégítő

 

“Nem látok semmi okot arra, hogy miért kapjanak a cseh vagy a német vevők eltérő minőségű élelmiszereket” – jelentette ki a cseh agrárminiszter.     Az azonos csomagolásban árusított élelmiszerek eltérő összetétele a visegrádi csoport országainak aktivitása következtében összeurópai problémává vált. Gabriela Matečná szlovák mezőgazdasági miniszter a közelmúltban azt állította, hogy a probléma az EU-tagállamok mintegy harmadát érinti.

 

A cseh agrártárca széleskörű összehasonlítást készíttetett az azonos csomagolásban árult élelmiszerek minőségéről. Az összehasonlítás laboratóriumi eredményeinek első részét már korábban nyilvánosságra hozták. Ezek is azt jelezték, hogy Kelet-Európában gyengébb minőségű élelmiszereket árulnak a nemzetközi üzletláncok, mint Nyugat-Európában, holott az áru csomagolása megegyezik.     Marian Jurecka szerint az EU szabályozása nem kielégítő, s ezért új szabályokat kell elfogadni. “Amennyiben lesz rá akarat, ez egy, esetleg másfél éven belül megtörténhet” – vélekedett a cseh miniszter.

 

Nemrég Szlovákiában is teszteltek

 

A szlovák agrártárca az Országos Állat-egészségügyi és Élelmiszer Felügyelettel (ŠVPS) közösen 33 terméket vizsgált meg, melyeket Pozsonyban, Szencen és Bécsben vásároltak meg. A termékek közel felénél találtak nagyobb, minőséget befolyásoló különbségeket.

Ismét tesztelték az osztrák és szlovák élelmiszerek minőségét, megdöbbentő eredmények születtek

11 termék esetében találtak kis, minőséget befolyásoló különbségeket, ami nagyjából a vizsgált termékek 33,3 százaléka. A maradék 16 terméknél viszont már nagyok voltak az eltérések. “A sonkánál például alacsonyabb a hústartalom de több só van benne, a pizzánál a fogyasztók szegényebb feltétet kapnak, az édesített italoknál ismét glükóz-fruktóz szirupot használnak cukor helyett” – pontosított Gabriela Matečná tárcavezető.

 

MTI, Körkép.sk
borító:

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »