Újabb éles vita bontakozhat ki az unióval

Újabb éles vita bontakozhat ki az unióval

Közös uniós határőrség, egységes okmány a kitoloncolásra váró migránsoknak és jobb bűnügyi információcsere – erről a három kérdésről döntött az Európai Parlament illetékes szakbizottsága, de még a tagállamok beleegyezésére is szükség van.

Újabb fronton lehet éles vitákra számítani az Európai Unió és Magyarország között. Az Európai Parlament bel- és igazságügyi bizottsága ugyanis úgy döntött, az érintett tagállam hozzájárulása nélkül is beavatkozhat a közös határ- és partiőrség, amennyiben egy állam képtelen biztosítani a schengeni határokat. A javaslat értelmében erről minősített többséggel a tagállamok képviselőiből álló tanács dönthet. Mint ismert, Orbán Viktor korábban kijelentette, nem támogat olyan megoldást, amely szerint az érintett ország beleegyezése nélkül jelenhetnek meg közös rendfenntartó erők.

Hírdetés

Egy másik javaslat szerint az EU új, egységes okmányt fog kiállítani azoknak a migránsoknak, akiknek nincs joguk az EU területén tartózkodni: kiutasításokat ugyanis lassítja, hogy az érintetteknek semmilyen dokumentumuk nincs. És döntés született arról, hogy a nemzeti bíróságok az Európai Bűnügyi Nyilvántartási Információs Rendszerben egy gombnyomással nem uniós polgárok bűnügyi adatait is lekérdezhetik. A téma felelőse szerint példamutató a közös akarat.

„A jelentésem 455 szavazatot kapott kettő ellenében. Ez nem csak jelentős többség, nagyon biztató is, mert megmutatja, hogy a bizottság teljesen egységes abban, hogy szükség van erre az intézkedésre” – közölte Timothy Kirkhope, az Európai Konzervatívok és Reformerek Szövetségének képviselője.

A következő napokban valamennyi javaslatról a tagállamokkal kezdi meg az egyeztetést az Európai Parlament, mivel a végső döntéshez mindkét intézmény hozzájárulása szükséges.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »