Újabb ENSZ-békefenntartókat vádolnak szexuális bántalmazással – kutyával kellett közösülniük az "oltalmazottaknak"

Szélesítik a Közép-afrikai Köztársaságban szolgálatot teljesített ENSZ-békefenntartókat érintő, szexuális bántalmazásról szóló vádak kivizsgálását – közölte a világszervezet.

Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő még hétfőn azt mondta, újabb esetekről értesült az ENSZ, amelyekben marokkói és burundi kéksisakosokat vádolnak szexuális bűncselekmények elkövetésével a Közép-afrikai Köztársaság területén. Az egyik sértett egy 14 éves lány.

Szerdán az ENSZ sajtóirodája közölte, a világszervezet közép-afrikai missziója (MINUSCA) az afrikai ország Kemo tartományába utazott, hogy kivizsgálják a Burundi és Gabon által felállított kontingenseket érintő, valamint a Sangaris elnevezésű francia hadműveletben résztvevő katonákra vonatkozó állításokat.

Az ENSZ békefenntartóit több tucatnyi szexuális bűncselekmény elkövetésével vádolták meg a Közép-afrikai Köztársaságban, ahol a MINUSCA 2014 szeptemberében vette át az Afrikai Unió feladatait.

Franciaország tavaly óta vizsgálja a katonáival kapcsolatos eseteket.

Hírdetés

Az AIDS-Free World nevű amerikai civil szervezet szerdán arról számolt be, hogy az ENSZ Gyermekvédelmi Alapja (UNICEF) nemrég 98 lánnyal készített interjút, akik állításuk szerint kéksisakosok szexuális bántalmazásának estek áldozatul.

Hárman azt mesélték a MINUSCA munkatársainak, hogy 2014-ben a Sangaris egyik parancsnoka negyedik társukkal közösen kikötözte, levetkőztette, és arra kényszerítette őket, hogy egy kutyával közösüljenek.

A világszervezet ígéretet tett a szexuális visszaélések elleni keményebb fellépésre.

Tavaly augusztusban a történtek hatására lemondott a MINUSCA akkori parancsnoka, februárban pedig 800 kongói békefenntartót küldtek vissza hazájukba.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »