Újabb terhet kapnak a nyakukba a magyar autósok vasárnaptól

Változik az autók műszaki vizsgáztatásának szabályrendszere az Európai Unióban május 20-án.

Egy európai uniós egységesítésnek köszönhetően május 20-ától kötelező lesz bemutatni a külföldről behozott autók műszaki bizonyítványát, enélkül drágább lesz az autó forgalomba helyezése.

A változás most lép életbe, de az InfoRádió már korábban foglalkozott a témával.

Külföldön vásárolt autóval, ha van harmonizált adattartalmú forgalmi engedélye és honosítható külföldi műszaki vizsgája, el kell menni egy műszaki vizsgaállomásra, ott kiállítják a papírokat, azokkal el kell menni eredetiségvizsgálatra – ez is új szabály -, és innentől már csak egy okmányiroda ügyintézés vár ránk – mondta az autók honosításának új menetéről Karner Miklós, Az Autó című szaklap főszerkesztő-helyettese.

A nagy változás, hogy május 20-tól kérik majd a műszaki bizonyítványt is a hazai forgalomba helyezés előtt. Ezt ott állítják ki, ahol az autót vásároltuk. Ez tulajdonképpen az utolsó műszaki vizsgáról szóló igazoló papír, amelyet be kell mutatni.

A május 20-a után vizsgáztatott autók vezetőitől rendőri igazoltatás során a forgalmi mellé az új műszaki bizonyítványt is elkérhetik majd.

“Ez egy uniós egységesítési lépés: ezt a dokumentumot eddig is kiállították, csak nem mindig kérték el a hatóságok az újbóli uniós forgalomba helyezéskor. Az olaszok például egy pecsétet ragasztottak be az autó eredeti okmányaiba, és ezt el is fogadták a magyar hivatalokban, mostantól azonban az eredeti dokumentum is kell” – hívta fel a figyelmet Karner Miklós.

Ha nincs meg ez a dokumentum, akkor egyedi forgalomba helyezést kell kérnie a tulajdonosnak, de ez egy sokkal költségesebb és időigényesebb megoldás.

A műszaki adatlap birtokában sem zárható ki azonban, hogy a behozott autó kilométerórája manipulált legyen – mondta az InfoRádiónak korábban Pálvölgyi Szilas ügyvéd.

A teljes jogszabályt itt olvashatja.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »