Újabb zarándokvonatok indultak el Csíksomlyóra

Újabb zarándokvonatok indultak el Csíksomlyóra

Péntek hajnalban újabb vonatos zarándoklat indult el Budapestről Csíksomlyóra. A Csíksomlyó Expressz – az előző évekhez hasonlóan – Szombathelyről indult, és hajnalban érkezett Budapestre. A Keleti pályaudvaron aztán a Székely Gyors is csatlakozott hozzá. Így egy 16 szerelvényes óriásvonatként ment tovább Erdélybe. Az utazás május 22-éig tart. És a legfontosabb program a csíksomlyói búcsú lesz.

Tapssal és zászlókkal fogadták azokat a zarándokokat, akik már megérkeztek Erdélybe. A Boldogasszony zarándokvonat ugyanis már csütörtök hajnalban elindult: magyarországi, felvidéki és dél-amerikai utasokkal. A csíksomlyói búcsúra több százezer embert várnak.

A csíksomlyói búcsú az összmagyarság legnagyobb zarándoklata. Már több mint 450 éve tartják meg, mindig Pünkösd szombatján. Ilyenkor több százezren látogatnak el a Székelyföldre. A Boldogasszony zarándokvonat 850 utasával pénteken érkezik meg Csíksomlyóra. De addig több helyen is megáll.

A csíksomlyói búcsúba tartó Boldogasszony zarándokvonat utasait köszöntik a marosvásárhelyi vasútállomáson 2018. május 17-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Hírdetés

Böcskei László, Nagyvárad püspöke szerint a zarándoklat nem egy könnyű vállalkozás. „A zarándoklat nem turizmus, hanem önmagunk felvállalását jelenti, azért hogy találkozzunk Istennel. De előtte találkozzunk egymással is” – mondta.

Többen lovon zarándokolnak el a búcsúba. André Ábel, a lovaszarándoklat szervezője úgy fogalmazott: a csíksomlyói búcsúra mindig nagyon-nagy kedvvel készülnek és örömmel mennek oda-vissza.

Mások pedig gyalog teszik meg az utat. „Mindenkinek van valami olyan lelki indíttatása, amiért elindul ezen az úton. És én úgy tapasztaltam meg, hogy lélekben megerősödve fogok hazatérni Csíksomlyóról” – mondta egyikük az M1-nek.

forrás: M1 / hirado.hu


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »