Ukrán nemzeti hős meggyilkolásával gyanúsítanak egy 94 éves zsidót

Ukrán nemzeti hős meggyilkolásával gyanúsítanak egy 94 éves zsidót

Ukrajnában nemzeti szervezetek bűnvádi vizsgálat megindítását kérték az államügyészségtől Borisz Steckler, a Vörös Hadsereg nyugalmazott ezredese, majd KGB-tiszt ellen. A 94 éves zsidót azzal gyanúsítják, hogy 1952-ben KGB-tisztként meggyilkolt egy Ukrajna függetlenségéért küzdő férfit. Az ukrán államügyészség még nem döntött az aggastyán bíróság elé állításáról – írja a Jediot Áháronot.

Az ukrán államügyészség utasítást adott bűnvádi eljárás lefolytatására egy Borisz Steckler nevű, most 94 éves ukrán állampolgár ellen. Ukrán nemzeti szervezetek azzal vádolják a második világháború folyamán a Vörös Hadseregben ezredesként harcolt zsidó aggastyánt, hogy 1952-ben saját kezűleg gyilkolt meg egy Ukrajna önállóságáért küzdő férfit Rovno környékén.

Hírdetés

Borisz Steckler a háború után a szovjet titkosszolgálatban folytatta harcos karrierjét, s 1952-ben a KGB egyik különleges akciója során kézigránátot hajított Neil Hasiewitz, Ukrajna függetlenségéért küzdő, underground képzőművész, tanár búvóhelyére (másik változat szerint lövést adott le), aminek következtében az ukrán férfi életét vesztette. Az izraeli lap szerint Steckler egyáltalán nem tagadja az ukrán férfi meggyilkolásának a tényét.

Izraelben és a zsidó világban a Borisz Steckler esetleges bíróság elé állításának hírére fölháborodottan reagálnak, hangsúlyozván: elképzelhetetlen, hogy a németek és szövetségeseik ellen harcolt, a Szovjetunió hőseként számon tartott zsidót bíróság elé citáljanak, s ne adj Isten, még el is ítéljék. Steckler egészen mostanáig minden évben meghívott díszvendégként vett részt a németek feletti háborús győzelem emléknapján tartandó katonai parádékon.

El-Kudszi – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »