Ülő Bika a lakota indán törzs legendás főnöke

Ülő Bika a lakota indán törzs legendás főnöke a mai Dél-Dakota államban található Grand River partján született. Neve, viselőjének bátorságát, elszántságát és megfontoltságát volt hivatott kifejezni. Az indián férfi már fiatalon, a nyugat felé terjeszkedő amerikaiak elleni önvédelmi harc egyik vezéralakjává nőtt.

Kép: facebook

Ülő Bikát bátorsága nyomán 1868-ban az egész lakota törzs vezetőjévé választották, 1876-ban Őrült Ló (Crazy Horse) törzsfőnökkel szövetkezve a Rosebud folyónál vívott csatában a sziú-csejen koalíció legyőzte George Crook csapatát, és nyolc nappal később, Little Big Hornnál George Armstrong Custer tábornok erőire is súlyos vereséget mért. A győzelem ellenére a törzs nehéz helyzetbe került és az egyre nagyobb haderőt csoportosító amerikaiak elől, az értelmetlen vérontást elkerülendő, kanadai területre költözött.

Kép: facebook

Hírdetés

Ülő Bika 1881-ben kemény békefeltételeket vállalva visszavezette törzsét az Egyesült Államok területére. 1890. december 15-én amikor a rezervátum rendőrsége őrizetbe akarta venni fegyveres összecsapás tört ki. A rövid tűzharc végén Ülő Bika és fia, Varjúláb is holtan maradt az incidens színhelyén. A törzsfőnök holttestét egy katonai erődbe vitték, ahol egy orvos a hajából levágott egy 40 cm hosszú varkocsot, és eltette magának az indián gyapjúnadrágját.

Kép: facebook

A Washingtoni Természettudományi Múzeum a közelmúltban visszaszolgáltatta az ereklyéket a törzsfőnök egyik dédunokájának. “Remélem, ez a gesztus némi gyógyírt jelent majd nemzetségünknek és Ülő Bika leszármazottainak, valamint a lakota nemzetnek” jelentette ki Ernie LaPointe, aki „Ülő Bika – Élete és öröksége” címen 2009-ben írta meg dédnagyapja életéről szóló könyvét.

Kép: facebook

Feiszt György, szombathelyi történész, levéltáros, politikus. (facebook)


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »