Unióellenes orbáni paktumról cikkez az olasz sajtó

Az euroszkeptikusok frontja megerősödik a keleti államokban címmel írt Orbán Viktor magyar és Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök találkozójáról a Corriere della Sera olasz napilap kommentárja pénteken.

Az európai integrációt mindig a francia–német motor hajtotta előre, „de úgy tűnik, egy új tengellyel most egy alternatív motor jött létre, amely ellenkező irányba mozog” – írta a lap, amely szerint a találkozó „letette az együttműködés alapját Kelet-Európa két nemzeti-konzervatív vezetője között”.

A két politikus és pártjaik között „sok a közös vonás: EU-szkeptikusak, hazafiak, katolikusbarátok és migránsellenesek. De főleg teljesen sui generis (sajátos) felfogással bírnak a demokráciáról: annyira, hogy Brüsszelben van, aki attól tart, hogy a Budapest–Varsó tengely az európai értékek fenyegetését és egy új, keletről érkező autoriter front előőrsét jelentheti”.

Megtanulta a leckét

A napilap szerint Kaczynski „jól megtanulta az orbáni leckét”: „négy hét alatt leváltotta a titkosszolgálat, a tőzsde és több állami vállalat vezetőit, támogatóival rakta tele az alkotmánybíróságot és biztosította magának a közrádiók és televíziók ellenőrzését”.

Kaczynski megvalósította „annak az illiberális demokráciának a variánsát, amelynek felépítését Orbán ígérte Magyarországon”

– írta a Corriere.

Juncker ellen dolgoznak

Lengyelország–Magyarország, EU-ellenes paktum címmel számolt be Orbán Viktor és Jaroslaw Kaczynski találkozójáról pénteken a La Stampa olasz napilap. Miközben Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke igyekszik megmenteni az uniót és Schengent, „Keleten Lengyelország, Magyarország és Szlovákia a színfalak mögött az ellentétes irányba dolgozik” – olvasható a cikkben.

Az Orbán–Kaczynski találkozón az unió két „ellensége” „közös taktikát” dolgozott ki az EU-val szemben. A Kárpátok egyik szállodájában tartott ebéden „pisztráng leves és EU-ellenes stratégia” szerepelt, „bármiféle sajtóközlemény nélkül” – írta az újság.

A lap megjegyezte, hogy Kaczynski tavaly még nemet mondott az Orbánnal való találkozóra az „európai közösség elpusztítójának” tartva őt, mostanra viszont az érdekek közössé váltak a „Brüsszel túlzott hatalmával szembeni elutasításban”.

Unortodox intézkedések

Lengyelország a magyar modellt választja címmel hasonlította össze Jaroslaw Kaczynski és Orbán Viktor politikáját az IlSole24Ore olasz gazdasági napilap, amely szerint a két politikusban a nacionalizmus és a populizmus a közös, amelyeket „zászlóként lobogtatnak”.

Az újság szerint a bankokra, nagykereskedelemre, távközlésre kivetett adókkal és „számos más unortodox intézkedéssel Orbán valóban új lendületet adott a magyar gazdaságnak”, Kaczynski esetében azonban ugyanez leállíthatja a recessziót eddig elkerülő lengyel gazdaság fejlődését.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »