Uniós pénzt nyertek nyúltenyésztésre – már árulják a ketreceket

Uniós pénzt nyertek nyúltenyésztésre – már árulják a ketreceket

Mindkét kormánypárti politikus rokonai ugyanis egy-egy kiterjedt cégháló tagjai, s ezek a vállalkozások gyakran európai uniós pénzzel is gazdagodnak. Különbség ugyanakkor kettejük közt, hogy míg Simonka György esetében – aki amúgy maga is feltűnik egy-egy cégben – vér szerinti rokonok a cégek tulajdonosai, addig a Varga Gáborhoz köthető vállalkozásoknál a rokonság a felesége hozzátartozóinál mutatható ki. Ugyanakkor a trükk mindkét esetben többnyire ugyanaz: miközben a hálózat egyik tagja megnyeri a brüsszeli forrást, egy másik elhozza az arra kiírt közbeszerzési eljárást. Két érdekes uniós pályázatot ismertetett néhány hete az LMP politikusa, mindkettő Varga feleségének családjához köthető. A hitvesi rokonsághoz tartozó cégek közül kettő is elnyert összesen 40-40 millió forintot nyúltenyésztő telep létesítésére Bikácson.

Hadházy meglátogatta az egymás mellett létesített telepeket, azonban a helyszínen – mint elmondta – üres nyúlketreceket talált, és szerinte szinte semmilyen jel nem utalt arra, hogy valaha nyulat tartottak volna a telepeken. Mindez azért érdekes, mert a minap a Magyar Nemzet arról értesült, hogy a korábban uniós forrást elnyert szóban forgó társaságok egyik tulajdonosa, Koncz Gyula (aki nem más, mint Varga Gábor apósa) egy árulkodó hirdetést töltött fel az egyik népszerű apróhirdetési oldalra.

Hírdetés

A férfi – akit egyébként öt évre el van tiltva a cégvezetéstől – „új, sosem használt” nyúlketreceket kínált eladásra 127 ezer forintos darabonkénti áron, összesen tehát több mint 7,5 millió forintért. Minderről fényképeket is közölt, amelyek megszólalásig hasonlítanak a Hadházy Ákos által a bikácsi nyúltelepeken készített fotókra. Ez azért pikáns, mert ha Varga apósa a brüsszeli pénzből vásárolt ketreceket árulja, akkor a korábban elnyert 40 millió forinton túl további milliók ütik a markát az értékesítés után. Ha pedig nem az uniós forrásból vett tárolókat árulja, akkor felmerül a kérdés, egyáltalán mi szükségük volt annyi ketrecre, amennyit nem tudnak kihasználni – írja a lap.

A lap kereste Koncz Gyulát, aki telefonon elmondta, hogy a piaci árnál jóval olcsóbban árulja a nyúlketreceket, amiket állítása szerint azért ad el, mert nem akarja, hogy a tárolók „ott rothadjanak el a telepen, és el kelljen tüzelni”. Arról is tájékoztatott, hogy körülbelül kétezer állatot lehet elhelyezni a sosem használt ketrecekben, amelyeket egyébként nem magánszemélyként értékesítene, hanem egy cég árulja, méghozzá a Farm-Energy Logistic Kft. Ez a társaság szintén a kormánypárti politikus rokonságának céghálójába tartozik. A cég Varga anyósa és sógornője tulajdona, de maga a fideszes politikus is jól ismerheti, ugyanis az általa vezetett Cecei Lovas Egyesület összesen 26 millió forintért vásárolt mezőgazdasági eszközöket a Farm-Energytől. Figyelemre méltó, hogy a cégtől a Bikácsi Közéleti Nőegylet is vásárolt mezőgazdasági eszközöket 2015-ben, amit éppen a cég egyik jelenlegi tulajdonosa, Varga anyósa, Konczné Kasos Erika képvisel. Igaz, a vásárláskor még nem volt közvetlen tulajdonosa a cégnek.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »