Üres marad a spanyolok széke a szófiai EU-csúcson

Üres marad a spanyolok széke a szófiai EU-csúcson

Üres marad a spanyolok széke a szófiai EU-csúcson – írja az euronews.com. Mariano Rajoy spanyol kormányfő ugyan részt vesz az uniós tagállamok találkozóján a bolgár fővárosban, a nyugat-balkáni országvezetőkkel azonban nem hajlandó egy asztalhoz ülni – pontosabban egy konkrét vezetővel. 

Az ok Katalónia. A rebellis, elszakadni vágyó spanyol tartomány Koszovó példájára szeretné kivívni függetlenségét. Rajoy ezért nem akar a koszovói elnökkel mutatkozni

Koszovót és Katalóniát aligha lehet egy lapon említeni – írja a brüsszeli portál – mert más háttérrel rendelkeznek.

Tény, hogy a szerbek ellenében a Nyugat hajlandó volt „egyszeri és megismételhetetlen” alkalommal szembemenni a nemzetközi egyezményekkel, és kikiáltani Koszovó függetlenségét. De ott háború dúlt, míg Katalóniában nem.

A spanyolok helyzete azért is bonyolult, mert a több tartományból álló királyság a mai napig nem ismerte el Szerbiából 10 éve kivált országot önálló államként, mert vajon milyen politikai üzenetet közvetítene haza, ha a kormányfő most tárgyalóasztalhoz ülne egy elvileg nem létező állam vezetőjével.

Arról nem érkezett hír, hogy a szlovák vagy a román küldöttek is hasonló távolságtartást gyakorolnának, bár Madridhoz hasonlóan sem Pozsony sem Bukarest nem ismerte még el Koszovó függetlenségét – mindkét ország a területén élő nagy számú magyar kisebbség miatt.

Körkép.sk

Nyitókép: CNN.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »