Úszó-Eb: „megcsűrték” a magyarok szombat délelőtt

Úszó-Eb: „megcsűrték” a magyarok szombat délelőtt

Agyonvállalta magát Hosszú Katinka a dániai rövid pályás úszó-Eb utolsó előtti versenynapján: papíron délelőtt és délután összesen hetet kellett volna úsznia. Délelőtt 50 hátat, 100 pillét és 200 vegyest, délután ugyanezt a programot, de 50 háton kétszer, mivel a sprintszámok középdöntőit egy terminusban, annak elején és végén rendezik a döntőkkel, e kettő közé kellett beterveznie az Iron Ladynek a 200 vegyes döntőjét és a 100 pillangó középdöntőjét.

De menjünk inkább időrendben!

Cseh László vezetésével komoly magyar hadak szerepeltek 50 pillén, ám látható, hogy e nehéz év végén nem sikerült megfelelően hajrázni, Cseh futamgyőztesként csak 20., Gyárfás Bence 29, Takács Krisztián 41., Biczó Bence pedig csak 50. helyen zárt. Azért ne higgyük, hogy akkora volt a szomorúság az úszószövetség Facebook-oldalának nyilatkozó úszók közt.

Cseh: – 23.18? Nem gondoltam, hogy ilyen jót jövök reggel. Ez csak felvezetés a 200-hoz, de ahhoz képest, amit vártam magamtól sebességben, ez tényleg sokkal jobb. Úgyhogy most nem tudom, mi van. Eddig azt gondoltam, az állóképesség rendben, csak a sebesség nem jött. Holnap kiadom a maximumot, meglátjuk, mire lesz elég.

Gyárfás: – Nem tudom, min ment el. Az úszás előtt azt éreztem, 22 környékén fogok jönni, de egyszerűen nem éreztem, mi lehet a baj.

http://mno.hu/

Takács: – Nem nagyon kedvelem a 25-ös medencét, mert mire megvan a tempó, jön a fal. Nem a fő számom, de azért ez így nagyjából elmegy.

Biczó: – Én voltam az utolsó a csapatban, aki felállhatott a rajtkőre, épp ideje volt így az ötödik napon. Legalább beleszagoltam kicsit a versenybe, de már nagyon várom a holnapi kétszázat, szeretném megmutatni.

A hölgyek 50 háton csak ketten voltak (magyarok), Hosszú Katinka ebben a sprintszámban 5 századdal megelőzte a 200-on „bajuszát” ráncigáló holland Toussaintot és jutott a délutáni középdöntőbe, hogy onnan az esti fináléba kerülhessen. Ekkor ki is derült, hogy nem vállalja a 100 pillangót, a hét úszásából tehát kettőt kiradírozott a programból.

Megcsűrte

Hírdetés

50 háton egyébként volt még egy magyarunk, Burián Kata, aki a 200 hát ötödik helyezése után ezúttal 38. helyre sorolódott, de nem volt szomorú, mert ezzel befejezte a szereplést a rövid pályás Eb-n, mehet a karácsonyi szünetre.

– Jó volt ez reggel, kicsit fáradt vagyok mondjuk, bennem van még a tegnapi kétszáz hát, egyébként tudtam volna aludni még vagy tíz órát… Most picit jobban vagyok, már nem érzem annyira betegnek magam, mint pénteken – fogalmazott az úszószövetségi Facebook-oldal szerint. Az M4-nek annyit még hozzátett: jól „megcsűrte” ezt a versenyt is.

100 gyorson Kozma Dominik ki készült javítani a 200-as „betlit”, és minimálisan sikerült is, hisz 13.-ként kvalifikálta magát a délutáni középdöntőbe, Németh Nándor – nagymedencés vb-bronzérmes váltópartnere – épp hiányában juthatott volna tovább, 17. lett, csak akkor szerepelhetett volna délután, ha valaki visszalép. Lobanovszkij Maxim 39., Dudás Dániel 54. helyen végzett.

Női 200 gyorson Gyurinovics Fanni bár a mezőnyben szinte a legrosszabbul fordult, úszósebességével futamot tudott nyerni. Ám ez is „csak” a 19. helyre volt elég neki. Egyéni csúcsát így értékelte:

– Reggel úgy keltem, nem igazán vagyok a legjobban, lehet, hogy kicsit megfáztam. Viszonylag boldog vagyok. Próbáltam úgy úszni, hogy beosztom az erőmet. Egy kicsit sprinter vagyok… – célozgatott talán arra az M4-nek, hogy számára a váltó is fontos, ami szintén a program része. Egyedüli magyar volt, a számot gyakran vállaló Kapás Boglárka pillére váltott, Hosszú Katinkának elég a többi szám, Késely Ajna itthon pihen, Verrasztó Evelyn pedig nem kvalifikált.

Reggel volt…

100 pillén tehát már csak Szilágyi Liliánát és Bordás Beát láthattuk. Előbbi kemény futamba került, ötödik ideje is elég volt ahhoz, hogy délután ússzon még egyet, 15. ideje viszont nem lesz elég a vasárnapi döntőre.

– Reggeli úszás volt – ennyit préselt ki magából az M4 kérdésére. Bordás ugyanabban a csoportban úszott, utolsó lett, összesítésben 34.-ként zárt.

100 vegyesen a legényeknél öt előfutamot rendeztek, az elsőben rögtön óriási egyéni csúcsot úszott Grátz Benjámin – nyilván volt benne egy kis düh is, 400-on emlékezhetünk, 5. idejével csak a harmadik legjobb magyar volt, így nem döntőzhetett, a 200-ra pedig nem heverte ki még csalódottságát. – Egyéni csúcs tekintetében a legnagyobb javulásom. A sebességem nőtt, ez látszik. Ez volt az utolsó úszásom az Eb-n.

Az ifista Barta Márton a másodikban lett 6., Földházi Dávid – akit edzője, Shane Tusup dobogóra vár – a negyedikben lett 4., Dudás Dániel – a másik ironos – az ötödikben 7. helyen zárt. Négyük közül Földházi tagja csak a középdöntő mezőnyének. – Bekerültem a nagy orosz mellé, a hullámait kaptam az „első perctől” kezdve. Az éremhez szükséges időre én is képes vagyok, délután meglátjuk, bekerülök-e a döntőbe – mondta az M4-nek Földházi.

A szombat délelőtt utolsó előtti számában, 200 vegyesen a nőknél a mezőny „Benjáminja”, Nagy Réka (14 éves) futamában egyéni csúccsal 7. lett, ami dicséretes. – Próbáltam mindegyik 50-et úgy felfogni, mintha az az egy darab lenne. Az időm évjáratos csúcs, élveztem minden másodpercét – értékelt.

A nagyok, Hosszú Katinka és Verrasztó Evelyn Buriánhoz hasonlóan „megcsűrték”, előbbi este a címvédésért úszhat, utóbbi az Iron-futamban második lett, mindketten finalisták. Evelyné a 4. Katkáé az 1. idő. – Örülök, hogy nem Katka mellett úszom a döntőben – értékelt az M4-nek Evelyn, majd az Iron Lady ráijesztett hátulról nyilatkozat közben.

A 4×50-es mix gyorsváltók közt 7. helyen végeztünk tartalékos felállásban, sok kellett volna még a döntőhöz.

Délután 5-től Hosszú Katinka két aranyért megy (50 hát, 200 vegyes), de lehet, csak róla fog szólni a nap.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »