Útlevél nélküli menekültek tízezreit nem tudják hazaküldeni a németek

Útlevél nélküli menekültek tízezreit nem tudják hazaküldeni a németek

Csak a tavalyi évben 65 ezer elutasított menedékkérőt nem tudtak hazaküldeni Németországból, mert az érintetteknek nem volt meg az útlevelük – írja a Deutsche Welle a berlini belügyminisztérium adataira hivatkozva. Összesen egyébként több százezer olyan ember élhet a németeknél, akiknek elutasították a menedékkérelmét, ám nem tudnak távozni, még akkor sem, ha akarnak.

A szükséges papírok hiányán túl kizáró ok például a betegség, ha nincs biztonságos visszaút, vagy ha éppen háború dúl az érintett szülőföldjén, esetleg ha a menedékkérő hontalan, vagyis egyik országnak sem állampolgára. 

És noha az útlevél nélküliek egy része valószínűleg szándékosan dobja el papírjait, sokuknak nincs más választása, az embercsempészek ugyanis számos esetben elveszik tőlük azokat. Ilyen esetben viszont a menedékkérőknek érkezésük után mindenben segíteniük kell a hatóságokat annak érdekében, hogy kiderüljön a személyazonosságuk, ellenkező esetben súlyos bírsággal kell szembenézniük.

A visszautasított menedékkérők hazájának egyébként kötelessége együttműködni az érintettek visszavételében, ám vannak, akik szerint ebben nem minden ország partner. A német kormány most azt találta ki, hogy a segítségért cserébe gazdasági támogatást nyújtanak egy sor országnak. Éves szinten félmilliárd eurót szándékoznak költeni arra, hogy finanszírozzák az önkéntesen hazatérők elhelyezkedését Irakban, Nigériában, vagy éppen Afganisztánban. 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »