Utolsó gané, állati váladék – tovább mocskolja a nemzetiszocializmust az AfD gyáva társelnöke

Szerinte tévesen értelmezték azt a kijelentését, hogy a nácizmus madárpiszok volt a német történelemben. A politikus közleményében kiemelte, hogy szavait sokan a "nemzetiszocializmus bűneinek megengedhetetlen bagatellizálásának" tartják, holott nincs szó erről, és ez a beszédéből is kitűnik, amelyben a vitatott kijelentést tette.


Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

Hírdetés

"Soha nem állt szándékomban ennek a bűnös rendszernek az áldozatait bagatellizálni vagy akár kigúnyolni" – húzta alá a legnagyobb német ellenzéki párt társelnöke, hozzátéve, hogy sajnálkozik a kijelentés hatása miatt.

Mint írta, szóhasználatával éppen a nemzetiszocializmus iránti mély megvetését kívánta kifejezésre juttatni. "Számomra a madárpiszok az utolsó gané volt, és az is marad, egy állati váladék, amellyel összehasonlítottam a nemzetiszocializmust" – magyarázkodott.

Alexander Gauland szombaton a türingiai Seebachban, az AfD ifjúsági szervezetének kongresszusán helyszíni beszámolók szerint beszédében elmondta, hogy Németország felelősséget visel a nemzetiszocializmusért. Hozzátette: "Hitler és a nácik csupán madárpiszok a sikeres német történelem több mint ezer évében".

A kijelentés széles körben felháborodást váltott ki. Hétfőn a szövetségi kormány is bírálta. Steffen Seibert kormányszóvivő berlini tájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta: "szégyenletes, hogy foglalkoznunk kell egy szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselő ilyen kijelentésével". Hozzátette, hogy a kormány a lehető leghatározottabban visszautasítja a "nemzetiszocializmus relativizálását, bűneinek kisebbítését".

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: AfD-társelnök: "Hitler és a nácik csak madárpiszok Németország sikerekben gazdag történelmében"


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »