V4-es front?

V4-es front?

Nagy-Britannia kilépésével súlyponteltolódásra lehet számítani az Európai Unióban, vélik brüsszeli megfigyelők. Németország Kelet- és Közép-Európát, Franciaország a mediterrán térség államait gyűjtheti maga köré.

Hírdetés

Nem légből kapott ez a fajta felosztás, hiszen Franciaország vezetésével összeállhat a Németország által követelt szigorú fiskális politika elleni déli koalíció, míg a Nagy-Britannia képében hatalmas exportpiacát vesztő Németország kelet felé fordulva igyekszik majd pótolni azt. A várakozások szerint az újfajta, Nagy-Britannia nélküli európai együttműködés fel is értékelheti térségünket és a visegrádi négyek szerepét.

Ezt a fajta „erőfelmérést” egy, a csúcs ideje alatt tett és a Reuters brit hírügynökség által idézett lengyel kijelentés is alátámasztja. Witold Waszczykowski külügyminiszter feltette a kérdést, hogy az Európai Bizottság vezetésének a brexit után van-e joga tovább működni, van-e joga rendbe hozni Európát. Szerinte új politikusoknak, új biztosoknak kellene ellátniuk a feladatot, de mindenekelőtt új jogokat kellene adni az Európai Tanácsnak. A kijelentést Brüsszelben sokan Jean-Claude Juncker távozására való felszólításnak vették. Orbán Viktor tegnapi sajtótájékoztatóján viszont óvott attól, hogy az Európai Unió eddigi legnagyobb kudarcáért személyeket tegyenek felelőssé, és tagadta, hogy a lengyel kijelentés V4-es álláspont volna.

Az unió végrehajtó szerve, az EB és az Európai Tanácsban közösen fellépő tagállamok között az utóbbi hat évben állandóvá vált a feszültség, különösképp a keletiek bírálták Junckert, hogy el akarja fogadtatni a menekültek befogadásának egyik kötelező módját, a kvótarendszert.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »