Vádat emeltek Novák Előd ellen

Vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség Novák Előd és társa ellen a budapesti Szabadság téri szovjet emlékmű két évvel ezelőtti megrongálása miatt – mondta el az MTI érdeklődésére a főügyészség szóvivője szerdán.

Simon Richárd közölte: a vádhatóság a Pesti Központi Kerületi Bíróságon „temetkezési emlékhelyen a halott emlékére rendelt tárgy megrongálásával elkövetett rongálás” bűntette miatt emelt vádat.

A vádirat szerint Novák Előd 2015. október 25-én el akarta távolítani a szovjet hősök emlékművén lévő sarló-kalapácsot, de a rendőrök megakadályozták ebben. A vádlott kalapáccsal és vésővel kezdte megbontani a jelképet, ám a rendőrök elvették tőle az eszközöket. Ekkor társa egy másik kalapácsot adott Novák Elődnek, amellyel újabb ütéseket mért az emlékműre, a rendőrök azonban ismét közbeléptek, és meggátolták a folytatásban. Az ügyészség szerint a történtek miatt hatvanezer forint rongálási kár keletkezett az emlékműben, amely végül nem térült meg.

Simon Richárd megjegyezte: a Szabadság téren található emlékmű kegyeleti létesítménynek, temetkezési helynek, az emlékhely és a rajta található tárgy pedig a halottak emlékére rendelt tárgynak minősül. Az ilyen rongálásért a törvény szerint akár három év szabadságvesztés is kiszabható.

Novák Előd a történtekkor a Jobbik országgyűlési képviselője volt. A politikus a párt parlamentbe jutása, 2010. május 14-e óta volt tagja az Országgyűlésnek, a Jobbik alelnöki tisztségét 2009 októberétől 2016 májusáig töltötte be. A Jobbik első alapszervezetének alapítója tavaly júniusban visszaadta mandátumát, miután képviselőcsoportja bizalmi szavazást tartott róla. Döntését a Facebook-oldalán akkor úgy indokolta: esküjéhez híven visszaadja a megbízatását, mert Vona Gábor pártelnök arról tájékoztatta, hogy kezdeményezésére az új pártelnökség lemondásra szólítja fel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »