Vagyonnyilatkozat: Orbán Viktor alig takarított meg valamit

Vagyonnyilatkozat: Orbán Viktor alig takarított meg valamit

240 ezer forintot tudott egy év alatt megtakarítani Orbán Viktor – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A kormányfő tovább törlesztette a családi házukra felvett hitelt, amely 4,8 millió forint alá csökkent. A Magyar Távirati Irodának eljuttatott közleményében Havasi azt írta: „Orbán Viktor vagyonnyilatkozata törvényes, teljes és hiteles, aki mást állít, hazudik”.

A köztársasági elnök jobban takarékoskodott: Áder János vagyona több mint 5 millió forinttal nőtt az elmúlt évben – derült ki a hivatal által nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozatból. Az államfő új ingatlant vagy értékes vagyontárgyat nem vett. Továbbra is fele részben az övé egy 135 négyzetméteres II. kerületi ingatlan, illetve 25 százalékban tulajdonosa egy kisoroszi telken található lakóingatlannak.

Az országgyűlési képviselőknek, minisztereknek, államtitkároknak, illetve az állami intézmények vezetőinek ma éjfélig kell nyilvánosságra hozniuk vagyonnyilatkozatukat.

A nyilatkozatok nem alkalmasak arra, hogy meg lehessen tudni egy országgyűlési képviselő tényleges vagyoni helyzetét – mondta az MSZP országos elnökségi tagja. Bárány Balázs szerint ugyanis ha valamelyik képviselő nem a valóságnak megfelelően tölti ki a nyilatkozatot, annak nincs következménye. Ugyanígy ha valaki eltitkol vagyontárgyakat, és lebukik, következmények nélkül utólag beírhatja. A szocialisták ezért egy antikorrupciós csomagban módosítanák ezt a szabályozást is.

„Egy bizonyos szorzó feletti gazdagodás esetén, amelyet egy képlet alapján dolgoznánk ki, automatikusan indulna vagyonosodási vizsgálat, akit pedig rajtakapnak hazugságon, és határidőn túl javítja a vagyonnyilatkozatát, az automatikusan leveszítené a mandátumát” – jelentette ki Bárány Balázs.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »