„Valahonnan mindig előkerült egy újabb csoda”

„Valahonnan mindig előkerült egy újabb csoda”

Tíz éve volt az első gyermeken végzett szívtranszplantáció. Magyarországon évente ezer csecsemő születik szívbetegséggel. A műtétek nagy részét a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet részeként működő Gyermekszív Központban végzik.

„Elkezdtem iskolába járni, barátokat szereztem, egész jól teljesítek, mostanában már kevésbé, mert nagyon lusta vagyok, emiatt sokat romlanak az eredményeim, de próbálom fenntartani azt az ötös szintet” – nem átlagos kisfiú átlagos problémákkal. Illés Mátén hét évvel ezelőtt hajtottak végre szívtranszplantációt. Szívfejlődési rendellenességgel született, és kilenc hónapig élt műszívvel, míg új donort nem kapott. Testvére ugyanebben a betegségben szenvedett, őt nem sikerült megmenteni. Máté most 13 éves, jól van és tünetmentes.

 „Mindig volt valami kis segítség, mint amikor a varázsló újabb nyuszit kap elő a kalapjából, tehát valahonnan mindig előkerült egy újabb csoda, aztán jött a végén az igazi csoda, ami azóta is egy jól működő szívecske” – idézte fel Máté édesanyja, Bakacsi Márta.

Hírdetés

A hazai gyermeksebészeti beavatkozások 90 százaléka a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet részeként működő Gyermekszív Központban van. Az elmúlt években 33 sikeres átültetést hajtottak végre az orvosok.

 „A beültetett szív mikor újraindul, az egy félelmetes érzés. Én, aki nem vagyok szívsebész, majdnem mindegyik transzplantációhoz bemegyek, hogy ezt a pillanatot lássam, mert ez egy nagyon érdekes dolog. Van egy olyan történet, amiből egyet emelnék ki, amikor egy gyerek műszívbeültetésre szorult, de a műszív problémái miatt el kellett távolítani a műszívet, és vissza kell tennünk újra, de azoknak éppen egy új szív érkezett, és ahogy rohantunk a szülő után, hogy nem kell visszaültetni mert mehet a transzplantáció” – emlékezett Ablonczy László gyermekkardiológus főorvos. 

A csecsemőhalálozások okáért továbbra is jelentős mértékben a vele született szívbetegségek felelősek. Tíz éve hajtottak végre először Magyarországon gyermek-szívtranszplantációt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »