Valami nagyon nincs rendben a franciáknál

Valami nagyon nincs rendben a franciáknál

A terrortámadások mellett egyéb gondokkal is küzd a francia társadalom. Sem a vezetőikben, sem az egyébként saját maguk által pocséknak ítélt gazdaságuk javulásában nem bíznak. A polgároknak, úgy tűnik, kevesebb mint egy évvel az elnökválasztás előtt elege van abból, ahogy a dolgok mennek.

A franciák 86 százaléka gondolja, hogy hazája hanyatlik, még ha 62 százalékuk visszafordíthatónak is tartja ezt a folyamatot – derül ki az Ipsos-MORI közvélemény-kutató cég utóbbi mintegy három hónapban végzett felméréseinek összesítéséből. Hogy a franciáknak mennyire elege van a politikából, jól jelzik azok a számok, melyek a legutóbbi nagy, tavaszi felmérés során jöttek ki: a megkérdezettek többsége, 52 százaléka egyáltalán nem bízik a politikai pártokban, negyven százalék pedig inkább nem. Egy nyári közvélemény-kutatás eredményei szerint ráadásul a szocialista Manuel Valls az utóbbi húsz év legkevésbé szimpatikus miniszterelnöke: 20 százalékos népszerűségi indexét eddig senkinek sem sikerült alulmúlni azóta, hogy az Ipsos 1996-ban mérni kezdte ezt. Nem áll jól az államfő, Francois Hollande szénája sem, őt mindössze a megkérdezettek 16 százaléka ítélte meg pozitívan.

Történelmi helyzet

A jelenlegi vezetés persze egyáltalán nincs könnyű helyzetben. Franciaország újkori történetének legkomolyabb terrorfenyegetettségével néz szembe: több kisebb merénylet mellett tavaly januárban a Charlie Hebdo szerkesztőségében és egy párizsi kóser áruházban gyilkoltak muszlim szélsőségesek, majd novemberben szintén több helyszínen, köztük a nemzeti stadionnál követtek el merényletet az Iszlám Állam emberei. Idén az eddigi legsúlyosabb terrorcselekmény Nizzában történt, ahol egy tunéziai származású férfi július 14-én 84 ember halálát okozta, amikor megtámadott egy ünneplő tömeget.

Noha erről még a nizzai támadás előtt kérdezték meg a lakosságot, a jelentős többség mind az iszlámot, mind a bevándorlást elutasítja. A válaszadók mintegy kétharmada mondja, hogy Franciaországban túl sok a külföldi, háromnegyede szerint a muszlimok a saját szabályaikat akarják másokra erőltetni, 59 százalék pedig úgy látja, az iszlám nem összeegyeztethető a francia értékekkel.

Hírdetés

Gyűlölt politikusok

Kiábrándultak a franciák a demokratikus rendszerből is, 83 százalékuk szerint ugyanis a kelleténél rosszabbul működik. 88 százalék egyenesen úgy látja, a politikusok nem törődnek az emberek akaratával, csak saját érdekeik alapján cselekszenek. Ennek ellenére „csak” 30 százalék látja úgy, hogy a demokrácia lecserélhető lenne, találhatnának helyette más működőképes politikai rendszert is.

A franciák nem látják túl jó színben a gazdaságukat sem, erről mindössze 13 százalék nyilatkozott pozitívan. Ez Európában a legrosszabb eredmény, a németeknél ugyanez az arány 73, de még a magyaroknál is 16 százalék. A gallok mindössze 8 százaléka hisz benne, hogy a gazdaság állapota hat hónapon belül javulni fog.

 

Magyar Nemzet Online


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »