Változások az egészségügyi ellátásban – az orvosok elégedetlenek

Változások az egészségügyi ellátásban – az orvosok elégedetlenek

POZSONY. Változik az egészségügyi ellátásról szóló törvény, a módosítást a parlament már jóvá hagyta. A törvénymódosítás a körzeti orvosok rendelési idejét is meghatározza, és szigorodnak a büntetések a jogtalan illetékekért is.

Az orvosoknak heti 35 órát kell rendelniük

A körzeti orvosoknak hetente legalább 35 órát kell rendelniük a törvénymódosítás értelmében, hetente kétszer kötelezõen 15.00 óráig fognak rendelni.

Az egészségügyi minisztérium szigorítja a büntetéseket az orvosok által jogtalanul kiszabott illetékekért is. Aki bármilyen feltételt szab az orvosok közül a vizsgálatra történõ berendeléshez, amelyet teljes egészében térít az egészségbiztosítás, annak 16.596 euróig terjedõ büntetést szabhatnak ki.

A változások az orvosok tudta nélkül zajlottak

Az orvosok nem értenek egyet a meghosszabbított rendelési idõvel. Marián Kollár, a Szlovák Orvosi Kamara elnöke a keddi sajtótájékoztatón elmondta, az orvosok közössége nagyon negatívan értékeli ezt a lépést.

„A hasonló jellegû változások által nem fejlõdik majd az elsõdleges szféra, és végeredményben nem növelik az orvosi ellátás elérhetõségét” – tette hozzá Kollár.

Kollár szerint az egészségügyi ellátásról szóló törvény változásait az orvosok tudta nélkül készítették elõ, a változások rontanak az orvosok munkakörülményein, de nem kínálnak megfelelõ pótlékokat az egészségügyi biztosítók részérõl.

„A regionális különbségek és azok a feltételek, amelyek között dolgoznak, nem teszik lehetõvé, hogy az orvosok 35 órát rendeljenek hetente” – figyelmeztetett a kamara elnöke.

A bõvítés felszámoló jellegû

A körzeti orvosok rendelési idejének bõvítésével nem ért egyet a Magánorvosok Szövetsége (ASL) sem. A szövetség két síkon érzékeli a törvénymódosítást.

A szövetség üdvözli a honatyák azon javaslatát, hogy az orvosi ügyelet idejét rövidítsék le 22.00-ig, de egyúttal figyelmeztet a rendelési idõ kiterjesztésének felszámoló jellegére.

„Felszámoló jelleggel bír a heti 35 órás rendelési idõ, miközben nincs lehetõség a beteg otthoni meglátogatására, és nincs elegendõ idõ az egészségügyi dokumentáció vezetésére. Ha az orvosnak nyolc órából kötelezõen hetet rendelnie kell, nincs lehetõsége egyéb tevékenységek elvégzésére, amelyek a rendelõ mûködése és az elérhetõ egészségügyi ellátás szempontjából feltétlenül szükségesek. Nem marad idõ a továbbképzésre sem, amely minden orvos kötelessége” – állapította meg az ASL elnöke, Marián Šóth.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »