Vandalizmussal tiltakoznak a tömegturizmus ellen Barcelonában és Palma városában

Vandalizmussal tiltakozik a tömegturizmus ellen az Arran Jovent nevű katalán nacionalista ifjúsági mozgalom; az El País című napilap csütörtökön számolt be arról, hogy a csoport tagjai az elmúlt hónapokban szállodákat rongáltak meg Barcelonában, és egy étterem vendégeit zaklatták a mallorcai Palma városában, egyéb akcióik mellett.

 

A mozgalom, amely internetes közösségi oldalakon osztja meg videóra vett akcióit, legutóbb a múlt hétvégén tartóztatott fel egy utasokat szállító emeletes turistabuszt a katalán főváros egyik utcáján, és piros festékkel azt írták rá: “A turizmus megöli a kerületeket”. A buszt üzemeltető társaság szerint mintegy 1800 eurós kárt okoztak.

 

[email protected]_jovent eta @ernaigazte jo-puntuan jarri dituzte hainbat hedabidek #turismo eredua salatzeagatik https://t.co/0Qyq0yoYm5 pic.twitter.com/IDfRCZen1o

— ARGIA (@argia) 2017. augusztus 3.

Egy héttel korábban Palma kikötőjében egy étteremmel szemben vonult fel a csoport mintegy húsz tagja, égő jelzőfáklyákkal, transzparensekkel. “A turizmus megöli Mallorcát” – írták az egyik kifeszített lepedőre. Az étterem teraszán ülő vendégekre konfettit szórtak, egyes beszámolók szerint a fáklyákat is bedobták az asztalok közé,  a kikötőben horgonyzó több jachtra is felmásztak, majd elrohantak, amikor megérkeztek az étteremből értesített rendőrök.

 

Régóta gondot okoz a növekvő turizmus 

 

Az Arran számlájára írják azokat a rongálásokat is, amelyeket még májusban követtek el hat barcelonai szállodában. Volt, ahol a szállodai étterem üvegeit törték be kalapáccsal, máshol a recepciót festékezték össze, nagy riadalmat keltve a szállóvendégek között.

 

Az ifjúsági mozgalom élvezi a Népi Egység (CUP) nevű nacionalista, antikapitalista katalán parlamenti párt támogatását, amely szövetségese a katalán kormánypártnak a függetlenségi népszavazás megtartásában és az önálló katalán köztársaság létrehozásában.A CUP szerint az Arran akciói nem támadások, hanem “szimbolikus tettek”.

 

A katalán kormány és a barcelonai városvezetés viszont egyaránt elítélte a történteket, hangsúlyozva, hogy semmilyen tiltakozó akció nem járhat megfélemlítéssel, károkozással.Barcelonában régóta okoz gondot az egyre növekvő turizmus. A helyi önkormányzat júniusban közzétett közvélemény-kutatása szerint a barcelonaiak 12 százaléka a város legfőbb problémájának épp a turizmust tartja, mivel az szerintük már meghaladja Barcelona befogadóképességét, és így élhetetlenné teszi.

 

MTI
kép: rtve.es


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »