Varga Gabriella: Reneszánsz hangulat, csillogó gyermekszemek – Mátyás-nap volt a Magyarság Házában

„Mi tetszett nektek a legjobban?” – kérdezték a szervezők az egyik távozó osztály kisdiákjait 2018. január 24-én Budapesten a Magyarság Házában. A gyermekek kórusban és egy szóban válaszoltak: „Minden!” Az igazságos Hunyadi Mátyás királlyá választásának 560. évfordulóján valóban sok minden várta őket a Zrínyi utcai Duna Palotában: reneszánsz zene, Mátyás-mesék, kardvívás, íjászat, gyertyaöntés, solymászbemutató – hogy csak néhányat említsünk ezek közül. Az egész napos programon részt vevő tíz osztály mintegy háromszáz tanulóját szemmel láthatóan igencsak megragadta mindaz a sok élmény, amely a középkorba repítette őket.

Királyválasztás ötszázhatvan évvel ezelőtt

A királyválasztó országgyűlés idejét 1458 januárjára tűzték ki a Pest melletti Rákos-mezőn. Jelöltek bőven akadtak. III. Frigyes német–római császár, akinél a Szent Korona volt, ugyan nem jelöltette magát, de támogatta IV. Kázmér lengyel királyt. A jelöltek között ott volt még Wettin Vilmos thüringiai gróf és luxemburgi herceg, de a magyar országnagyok között is akadtak érdeklődök Újlaki Miklós erdélyi vajda és Garai László nádor személyében. E választékos társasággal szemben szinte reménytelennek tűntek Mátyás esélyei, azonban a Hunyadi-tábor egységes volt és számarányban jóval nagyobb. Mátyást támogatták az egyház képviselői, a jelentős számban megjelent köznemesek és nem utolsósorban nagybátyja, Szilágyi Mihály, aki nagy döbbenetet keltett, amikor tizenötezer katona kíséretében jelent meg az országgyűlésen. A két tábor között akkora volt az ellentét, hogy az országnagyok jobbnak látták a budai várban gyülekezni. Közben Szilágyi Erzsébet – Mátyás édesanyja – az ellenzék táborában is megtalálta a gyenge láncszemet. Garai László hajlandó volt Mátyást támogatni, amennyiben megtarthatja a nádorságot és Mátyás eljegyzi a lányát, Annát. A hosszas tárgyalások egyre türelmetlenebbé tették a tömeget, amit csak tetézett a tél dermesztő hidege. Közben a Duna befagyott és a budai oldalra átözönlött tömeg olyan nyomást gyakorolt az országnagyokra, hogy végül áldásukat adták Mátyás megválasztására. A Duna által egybekötött Pest és Buda lakosságának örömünnepe közepette az országgyűlés 1458. január 24-én kikiáltotta Mátyást királynak. A Hunyadi-tábor nagy győzelme volt ez, hiszen sem Mátyás, sem a Szent Korona nem volt az országban, mégis új királya lett Magyarországnak (vö.: Lupescu Radu: Mathias Rex).

Fotó: Varga Gabriella

Ötszázhatvan évvel később: interaktív időutazás

Ötszázhatvan évvel a királyválasztó események után a Mátyás király Emlékév megszervezését koordináló Magyarság Háza rendhagyó, interaktív időutazásra várta a felhívására előzetesen bejelentkezett iskolai osztályokat a Zrínyi utcai Duna Palotába. A Budapest V. Kerületi Hild József Általános Iskola, a Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnázium, valamint a Budapest V. Kerületi Szent István Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola mintegy háromszáz diákja, csoportonkénti beosztásban, igen színes reneszánsz kavalkádon tett kirándulást a középkorba.

A szigethalmi Őskultúra Alapítvány – Emese Park, illetve a Balaton-felvidéki Sport és Szabadidő Egyesület korabeli viseletekbe öltözött szereplői felfedték a kardvívás, az íjászat, rejtelmeit, de fellebbent a fátyol a gyertyaöntés titkairól is. A budapesti Tabulatúra régizene-együttes korabeli hangszereken a kor zenei világát idézte meg, és hozzá hasonlóan a Kakasdról érkező Sebestyén István bukovinai székely népművész Mátyás-meséit is nagy tapssal köszönték meg a Magyarság Háza kis vendégei. A gazdája kezén békésen üldögélő sólyom pedig már puszta jelenlétével is maga köré csalogatta a nebulókat, akik közül nem egy kislány a copfjában sólyomtollal szaladgált a különböző foglalkozások között, ameddig még tehette.

„Mindenki mindent szeretne még egyszer kipróbálni, annyira tetszik nekik” – jegyezte meg Fehér Judit, a Hild József Iskola tanítónője, és az ő arca is sugárzott, amikor elmondta, milyen nagy elragadtatással fogadták a gyerekek mindazt, ami ezen a Mátyás-napon a Magyarság Házában várta őket. „Nagyon elégedett mindenki, látszik az arcukon is, hogy teljesen fel vannak dobva és pörögve, mosolyognak, élvezik. Nagyon köszönjük ezt a lehetőséget” – fejezte ki örömét és háláját a pedagógus. Tanítványai, miként a programon részt vevő többi gyerek nagy többsége is, kisiskolás, ők leginkább a mesékből ismerik Mátyás királyt, de a későbbi tanévekben, amikor majd a történelemkönyvük lapjain is feltűnik előttük az igazságos uralkodó, bizonyára visszaidéződik bennük ennek a január huszonnegyedikének minden élménye és csillagos ötösre felelnek, illetve írnak majd dolgozatot abból a leckéből.

Szerző: Varga Gabriella

Forrás: Napsziget a művészetekért

The post Varga Gabriella: Reneszánsz hangulat, csillogó gyermekszemek – Mátyás-nap volt a Magyarság Házában appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »