Vaskapu utcai rémálom

Hamarosan utcára kerülhet a főváros IX. kerületében közel húsz önkényes lakásfoglaló. Ők a Város Mindenkié csoporttal karöltve emberséges megoldást követelnek. A szociális lakbért fizetők rettegnek erdőből jött szomszédaiktól, de tartanak a bizonytalanságtól, a beígért cserelakások állapotától is. Az önkormányzat rendelete alapján a Vaskapu utca 49. szám alatti épület bontandónak minősül, terveik szerint el fogják adni.

Utcára akarják tenni az önkényeseket – ezzel indokolta egy középkorú nő, miért nyilatkoznak többen is a Város Mindenkié nevű civil szervezet kifeszített molinója előtt Budapest IX. kerületében, a Vaskapu utca 49. szám előtt. Az „önkényesek” természetesen lakásfoglalók, akik nem is csinálnak abból titkot, hogy engedély nélkül költöztek be. Lakatos Ferenc már az omladozó gangos ház szeméttel telehordott udvarán, befalazott ablakok előtt beszélt arról, hogy az erdőből költöztek be ide feleségével, négy fiával és menyeikkel.

Múlt csütörtökön azonban kivonultak a rendőrök, a tűzoltók, a közterület-felügyelők és az önkormányzat képviselői. Egy villanyvezeték felrobbanására hivatkozva életveszélyesnek nyilvánították a házat, és a lakókat kiköltözésére szólították fel.

Lakhatatlan

Mint a kerület sajtóosztályától megtudtuk, erről határozat nem született. „Az Elmű az elektromos szolgáltatást megszüntette, az épület lakhatatlan” – felelték kérdésünkre írásban. Lakatosék indulatosan mutogatják a stáboknak a villanyórát és a málló falban húzódó vezetékeket: szerintük semmi nem történt. Egy lakrészből már kitették őket, ezért egy hátsó udvari, ablaktalan helyiségbe húzódtak: áram híján gyertyával világítanak.

Hírdetés

A tízfős család egyetlen ágyán cigarettapapírok hevernek, az ajtóban üres borosflakonok. Az udvar csúszik a kiöntött mosószertől, az eldobált vajas kenyértől és a letört csaptelepből folyamatosan csobogó víztől. A gyors költözködés nyomait látni mindenütt, itt egy eldobott borotva, ott egy elázott gyereknadrág, amott egy lavórban vergődő ékszerteknős.

Lakatosék azonban maradnának itt, mert az utcánál ez a hideg, fűtetlen lakás is jobb. A ferencvárosi önkormányzat szerint nem kell újra hajléktalansors elé néznie senkinek: lapunkat úgy tájékoztatták, hogy a Lenhossék utca 24–28. szám alatti épületben éjszakára átmeneti szállást biztosított az illegálisan ott tartózkodóknak is.

Cserelakást kaphatnak

Két olyan lakóval is beszéltünk, aki fizeti a körülbelül tízezer forintos szociális lakbért. Nevük elhallgatását kérik mindketten, mert tartanak az „erdőből jöttektől”, vagyis Lakatoséktól. Nekik ad cserelakást az önkormányzat, egyikük azonban állítja: drogosok közé kell majd mennie. Pedig a Vaskapu utcában sem volt könnyű a helyzete, elmondása szerint a lakásfoglalók rendszeresen hajnalig ittak, mindennapos vendégek voltak a rendőrök az udvarban. Másikuknak viszont megsúgták a IX. kerülettől: még az is lehet, hogy jól jár a költözéssel. A bizonytalanságtól persze ő is tart, sóhajtva azzal búcsúzik tőlünk, hogy „bárcsak meghalnék holnap”.

Beszélgetésünket hatalmas zaj szakítja félbe, az emeletről ventilátorok hullanak. A kiköltözők szitkozódva, vascsövekkel felpakolva indulnak a lehajigált holmi után.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben is megjelent. A megjelenés időpontja: 2015. 12. 01.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »