Vége lehet egy régi sztereotípiának

Vége lehet egy régi sztereotípiának

Több mexikói hagyja el az Egyesült Államokat, mint ahány bevándorló érkezik a közép-amerikai országból – derül ki a Pew Research Center kutatásából.

Öt év alatt – 2009 és 2014 között – mintegy 140 ezerrel lettek kevesebben az Egyesült Államokban élő mexikóiak. A két ország közti migráció az 1990-es évek óta nem volt ilyen kicsi, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy kevesebb mexikói érkezik az északi szomszédhoz, tavaly nagyjából 860-870 ezren költöztek az Egyesült Államokba, és egymillióan tértek vissza szülőföldjükre.

Az Egyesült Államok külföldön született lakosságának legnagyobb részét még így is a mexikóiak adják, 2013-as adat szerint az összes bevándorló 28 százalékát teszik ki.

Lassú kilábalás

A Pew Research Center szerint a világválságból történő lassú kilábalás a mexikóiak számára valószínűleg kevésbé tette vonzóvá az Egyesült Államokat, ráadásul a munkaerőpiac is kivethetett magából jó néhány mexikói munkavállalót. Ezen felül szigorodtak az amerikai bevándorlási szabályok is, főleg a mexikói–amerikai határon, ami szintén visszavethette a délről érkező migránsok számát. Az utóbbi tíz évben növekedett azon mexikóiak száma, akiket illegális tartózkodás miatt kiutasítottak az Egyesült Államokból. Míg 2007-ben még 6,9 millió illegális mexikói bevándorló volt az országban, számuk tavaly már 5,6 millióra csökkent.

Hírdetés

Egy Mexikóban végzett felmérés alkalmával egyébként a hazatérők 61 százaléka állította azt, hogy családegyesítés céljából költözött vissza, és 14 százalékuk hivatkozott arra, hogy az amerikai hatóságok utasították ki. Míg 2007-ben a mexikói felnőttek 42 százaléka mondta azt, hogy tart fent kapcsolatot Egyesült Államokban élő ismerősökkel, ez az arány mára már csak 35 százaléknyi.

Otthon is ugyanolyan jó?

Az Egyesült Államok népszerűségvesztése abból is látszik, hogy ugyanezen felmérés szerint ma már  minden harmadik mexikói szerint ugyanolyan életszínvonalon élhet hazájában, mint a határtól északra, 2007-ben még csak durván minden negyedik megkérdezett gondolta így.

A mexikóiak Egyesült Államokba vándorlása a modern történelem egyik legnagyobb tömeges migrációja . 1965 és 2005 között több mint 16 millióan költöztek át az északi szomszédba, többen, mint bármelyik másik országból.

A latin-amerikai ország gazdasági helyzete azonban sokat javult – főleg a térségbeli riválisok botladozásaihoz képest. Az alacsony nyersanyagárak, értéktelenedő valuták, és a tőzsdei gyengélkedés meglehetősen rosszul érintette Latin-Amerika feltörekvő gazdaságait, Mexikó gazdasága viszont növekszik, a munkanélküliség pedig csökken. A Világbank összesítése szerint az idei 2,3 százalékos GDP-növekedés akár tovább is gyorsulhat, és 2017-re elérheti a három százalékot is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »