Véget ért a 2018-as Budapest-Bamako Rally

Véget ért a 2018-as Budapest-Bamako Rally

Az idei Budapest-Bamako mezőnye megjárta az Atlasz vonulatait, hogy aztán a marokkói kősivatagon keresztül a Szaharában legyen kitéve a homokviharok viszontagságainak. Mauritániában az óriási homokdűnéket kellett leküzdeni, hogy elérjék Szenegál végtelennek tűnő sztyeppéit. Innen a résztvevők jócskán megtizedelve vasárnap érték el az úti céljuk végét a Gambia folyó partján fekvő Banjulit.

A 90 százalékban szunnita muszlim ország Afrika legkisebb állama és egészét Szenegál öleli körül. A Nyugat-Afrika szívében elterülő aprócska terület a krokodilok, vízilovak, majmok, színes madarak és rengeteg más állatfajnak az élőhelye. Az idősebbek biztos emlékeznek még Kunta Kinte mandinka harcosra, aki a Gambia folyó torkolatából származik és rabszolgaként Amerikába kerülve lázad a sorsa ellen.

Csodálatos változatos természet, kedves közvetlen emberek hazája ez. Viszont fekete Afrika egyik legszegényebb állama. A rally résztvevői nem csak a versenyzés, a kalandok miatt keltek útra. Minden évben jótékony felajánlásokat tesznek vagy próbálnak a helyiek életén könnyíteni. Idén Janjanbureh falujában egy kutat fúrattak és adtak át a lakosoknak.

Szokás az is, hogy a majd 10 ezer kilométer után egyes versenyzők eladják az autójukat. A kereslet nagy, mivel sokan 30-40 éves roncsokkal közlekednek és nehezen szerezhetőek be az újabb járgányok. Így a kapott pénzből repülőjegyet vásárolnak és visszatérnek Európába.

Helyszíni tudósítónk Tomi elmondása szerint a minap átélt szenegáli utcai tüntetések oka számunkra igen csak megmosolyogtató apropó okán robbant ki.  A helyi hatóságok kötelezővé szeretnék tenni a motorosok számára a bukósisak viselését. Ám ezzel szinte senki nem ért egyet. A csaknem 40 eurós vételár sokak számára megfizethetetlen és viselése nem túl komfortos a negyven fokos melegben. Ezért képesek voltak az utcára vonulni, gumiabroncsok égetésével és kövek dobálásával a nem tetszésüket kifejezni.

Volt egy hetven éves japán versenyző is, aki életében először hagyta el a szigetet, hogy egy Subaru 360-al végigautózza a távot.

A 2018-versenyt a gödöllői Játékshop Racing Team nyerte Nissan Patrol autójával zsinórban harmadszor. Hamza Péter pilóta és Felméri László navigátor páros egy háromliteres 200 lóerős régi-új autóval abszolválta a távot.

Dian Csaba


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »