Végleges: 520 milliós büntetést szabott ki az ÁSZ az ellenzéki pártokra

Végleges: 520 milliós büntetést szabott ki az ÁSZ az ellenzéki pártokra

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) egyenként 87 millió forintos büntetéssel sújtja az ellenzék hat pártját külföldi kampányfinanszírozás miatt – írja a hvg.hu a kedd reggel közzétett ÁSZ-részjelentés nyomán. A büntetést egységesen kell megfizetniük, így ez összesen több mint 520 millió forintot jelent.

A friss, 267 oldalas jelentés szerint ezenfelül még további 450 milliós bírságot is kaphat majd az érintett hat párt, azaz a DK, a Jobbik, a Momentum, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd.

A több százmilliós pénzbírság időzítése a lehető legrosszabbkor jön az ellenzéknek a júniusi önkormányzati és EP-választások kampánya előtt.

Ezt az összeget ilyenkor a nekik járó állami támogatásokból tartják vissza.

A költségvetési törvény értelmében idén a választási összefogásban részt vevő pártoknak a parlamenti mandátumaik alapján ennyi pénz járna:

🟢 DK: 268,6 millió forint

🟢 Jobbik: 236,4 millió forint

🟢 Momentum: 185,1 millió forint

🟢 MSZP: 183,3 millió forint

Hírdetés

🟢 Párbeszéd: 135,9 millió forint

🟢 LMP: 105,6 millió forint

A pénzbüntetés annak eredményeképpen született, hogy a Fidesz-KDNP a a 2022-es országgyűlési választás után kirobbantotta a "guruló dollárok", vagyis a tiltott külföldi kampánytámogatás ügyét. Az Orbán-kormány a propagandamédia mellett a titkosszolgálatokat is bevonta az ellenzékre kihegyezett ügybe, amelyet gondosan előkészített az utóbbi időben.

Az ÁSZ szerint a közös miniszterelnök-jelölt Márki-Zay Péter szervezete, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a hat ellenzéki párt összesen 193,3 millió forinttal költött többet a törvényileg engedélyezett összegnél.

Az ellenzék pártjai vitatják ugyan az ÁSZ-megállapításokat, ám

gyakorlatban a döntés ellen fellebbezésnek helye nincs.

Emlékezetes, az ÁSZ már december 5-én postázta az ügyben indított vizsgálatának előzetes jelentését a hatpárti összefogását alkotó pártoknak, az erről hozott döntés vált most véglegessé.

(Címlapkép: Facebook)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »