Végre észbe kaptak: Nyártól tilos a Szent Anna-tóban fürödni

Idén nyártól tilos lesz a Szent Anna-tóban fürödni. A víz minőségének megőrzése érdekében hozott intézkedés a rezervátum nemrégiben életbe lépett menedzsmenttervében is szerepel. A napokban kihelyezték azokat a táblákat, amelyek figyelmeztetik a turistákat, hogy a tó vizében tilos a fürdés. A környezetvédelmi területet felügyelő szakemberek szerint a döntés hátterében az áll, hogy a fürdőzők miatt sok naptej került a vízbe, szennyezve a tavat.

“2017. december 12-én megjelent a Hivatalos Közlönyben a Szent Anna-tó és a Mohos tőzegláp menedzsmentterve, amelyben az egyik új szabályzás értelmében tilos a fürdés. Kivételt képeznek a triatlon, duatlon és más típusú úszóversenyek” – magyarázta Gavrilă Hadâmbaş, a természetvédelmi terület őrzője, aki az intézkedést indokolva hozzátette, a legtöbb turista nem várja meg, amíg megszárad a testére kent naptej, így augusztusra általában egy vékony réteg naptej tűnt fel a tó vizén.

Darvas János, a Hargita megyei vízügyi igazgatóság mérnöke az agerpres hírügynökségnek elmondta, hosszas egyeztetéseket követően született meg a döntés, a víz minőségének megőrzése érdekében.

Hírdetés

A mérnök hozzátette, remélik, hogy a turisták megértik majd a döntést, és máshol fognak fürdeni, hogy ne veszélyeztessék a természetvédelmi terület épségét.

A tó 946 méteres tengerszint fölötti magasságban helyezkedik el, felszíne 20 hektár, alakja közel kör alakú, medre, amely az egykori vulkán krátere volt, tölcsér alakú, legnagyobb mélysége 7 méter. A Szent Anna-tó vízgyűjtő területe kicsi, semmilyen kapcsolatban nincs a helyi vízrajzi hálózattal, főleg a csapadék táplálja. Nincs közvetlen lefolyása, a víz csak a földbe szivárog el és bukkan fel később források formájában a vulkán külső részén.

A Szent Anna-tavat és a Mohos tőzeglápot évente több ezer turista látogatja meg.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »