Végre tudják hajtani Magyarországon a kvóta határozatot?

Végre tudják hajtani Magyarországon a kvóta határozatot?

Az Uniós Bíróság júliusi főtanácsnoki érvelése van napirenden, ami egyértelművé tette, hogy a kvóta határozat ideiglenes. A dokumentumokból is kiderül, miután egy szeptember 26-i határidő van megjelölve benne elosztási határidőnek. Mindeközben zajlik a kötelezettségszegési eljárás melyet Magyarország ellen indítottak.

A bíróság kimondja, hiába jár le a két éves áthelyezési határidő szeptember 26-án, számon lehet kérni a megnemtörtént intézkedést azokon az országokon, akik nem hajtották azt végre – ismertette Szánthó Miklós az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója.  Hozzátette: nem hiába próbálják a kötelezettségszegési eljárást erőltetni és minél előbb bírósági fázisba léptetni még határidőn belül.

A Bizottság azt állítja, igenis ha másképp nem megy, akkor kényszer alatt kell az ellenszegülő tagállamokat rábírni, hogy tegyenek eleget a kvóták alapján való elosztásnak.

Magyarország és Szlovákia részéről nyomós érv a kvóta szabályzat ellen, hogy álláspontjuk szerint nem megfelelő eljárási folyamatban született meg a határozat, ezért semmisnek vélik- mondta az igazgató. Kiemelte: a Bizottság főtanácsnoka ezzel szemben helyénvalónak tartja a határozatot és annak létrejöttét, ugyanis azt egy átmeneti és ideiglenes intézkedésnek nevezi, melynek hatálya automatikusan megszűnik szeptember 26-al.

A stratégiai igazgató szerint a főtanácsnok érvelése Magyarországnak minden esetben kedvezni tud, ugyanis, hogy ha megfelelő eljárásban született a határozat, akkor az ideiglenes intézkedésre való tekintettel szeptember 26-a után nem kérhető az számon a tagállamokon, amennyiben viszont mégsem ideiglenes intézkedésről van szó, úgy annak helyén való megalkotása jogos aggályokat vet fel Szlovákia és Magyarország részéről.

Forrás: Kossuth Rádió – 180 Perc / hirado.hu

The post Végre tudják hajtani Magyarországon a kvóta határozatot? appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »