Végrehajtották az első fejátültetést egy majmon

Az állat életben maradt a műtétet követően, de végül elaltatták. A kínai orvoscsoport ünnepli a sikert.

Dr. Sergio Canavero olasz sebész azt tervezi, hogy a következő év végén végrehajtja az első emberi fejátültetést. A páciens is megvan, egy orosz férfi vállalta a kísérleti alany szerepét. Olyan lenne ez az orvostudományban, mint anno a holdra lépés, nem véletlen, hogy komoly médiafigyelem követi az orvos munkáját.

Canavero öles léptekkel halad célja felé: olyan képeket posztolt ki, melyen egy majom látható, akinek körbe van varrva a nyakán a bőr. Az állaton a jelek szerint fejátültetést végeztek. Az orvoscsoport munkáját Xiaoping Ren vezette, a műtétről sajtóközleményt adtak ki, melyet a Telegragh online kiadása is közölt.

Canavero azt állítja, a műtét úgy zajlott le, hogy a fej eltávolítását követően folyamatosan biztosították a véráramlást a két testrész között, így a majom nem szenvedett agykárosodást. Mivel a gerincvelőt nem illesztették a helyére, az állat, még ha életben is maradt volna, biztosan lebénul.

„A majom mindenféle idegi károsodás nélkül túlélte a műtétet”

– jelentette büszkén a doktor, de hozzátette, orvosetikai okok miatt mindössze 20 órán át tartották életben az állatot.

Xiaoping Ren elmondta, hogy olyan módszerekkel is kísérleteztek a műtét során, melynek segítségével később, egy ember fejének átültetésekor elkerülhető lehet minden sérülés. A műtét dokumentációjában rögzítik, hogy a Canavero által alkalmazott módszer a kettéválasztott gerinc összekapcsolására sikeres. A motoros funkciók újra működtek, a létfontosságú idegszálak összekötése is problémamentes volt.

A beavatkozás pontos leírását orvosi szaklapokban fogják közölni. A világ orvosainak egy része úgy reagált a sikeres műtétről szóló közleményre, hogy majd akkor hiszi el, ha a műtéti dokumentációt elolvassák egy szaklapban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »