Végső István: Pál István emlékezetéről Halason

Végső István: Pál István emlékezetéről Halason

Dr. Agócs Gergely docens, néprajzkutató, népzenész mutatta be január 29-én, hétfőn megjelent, Pál István mesél – Egy nógrádi magyar pásztorember mesekincse című kötetét a kiskunhalasi Városi Könyvtárban. Végső István elnök köszöntötte a jelenlévőket, és felhívta a figyelmet arra, hogy a civil szervezet idén tízéves lett.

Agócs Gergely az előadásában, könyvbemutatóján részletesen beszélt az öreg dudással való első találkozásáról, és további kapcsolatukról. Az egyik legjobban dokumentált adatközlőként említette. Pál Istvánnal 1992-ben ismerkedtek meg, és huszonhárom éven át volt a segítségükre kutatásaikban.

„István bácsi egy olyan mesebeli embernek tűnt, akit minden néprajzkutató maga elé képzel” – mesélte Agócs.

Videó felvételeken keresztül idézte meg Pál István nógrádi pásztort, így az érdeklődők megismerhették rendkívül eredeti személyiségét.

,,Nekem könnyű volt a meséket megtanulnom, mert beleszülettem” – ilyen egyszerűen árulta el titkát Pál István, aki 1919. február 25-én született Kétbodonyban.

Kanászként, majd juhászként dolgozott. Számtalan élmény és történet mellett Agócs Gergely a történelmi, néprajzi hátteret is felvázolta, amely meghatározta ezeknek az egyszerű, de mély műveltségű embereknek a tudását a Kárpát-medencében, illetve Nógrád megyében.

A nemrég megjelent könyv elején, a bevezető tanulmányban Pál István hagyományos műveltségének kereteibe és életébe kapunk betekintést, míg a kiadvány második felében meséi olvashatóak, amelyekhez hangzó- és mozgókép mellékletek is tartoznak CD-n és DVD-n.

Szerző: Végső István

Pásztortűz Kulturális és Hagyományápoló Egyesület

 

The post Végső István: Pál István emlékezetéről Halason appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »