Vegyitámadásokat hiúsítottak meg Szíriában

Vegyitámadásokat hiúsítottak meg Szíriában

Három vegyi támadási kísérlet került meghiúsításra az elmúlt hét folyamán a szíriai főváros, Damaszkusz keleti külvárosában, Ghoutában, mondta az orosz védelmi miniszter.

Szergej Shojgu a védelmi minisztérium találkozóján közölte észrevételeit, melyeket a Russia Today kedden jelentett, hozzátéve: “Lehetséges, hogy a terroristák vetnek be mérgező anyagokat azzal a céllal, hogy a szíriai haderőket vegyi fegyverek alkalmazásával gyanúsíthassák”.

 Az ún. Szíriai Megfigyelőközpont az Emberi Jogokért, amely a Damaszkusz ellenes miltánsokkal szimpatizál, a múlt hónapban azt állította, hogy gyanús gáztámadást indítottak Kelet-Ghoutá-ban.

 Az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia, Damaszkusz kormányának felelősségét próbálta felvetni a kétséges vegyi támadás okán. Arra figyelmeztetve, hogy amennyiben ezek az állítások bebizonyosodnak, sztrájkba kezdenek Szíria ellen.

 Az orosz légierők segítségével a szíriai hadsereg, idegen erők által támogatott militánsokat szorított sarokba Kelet-Ghoutában, a civilek kiszabadításáért és a Damaszkusz külvárosa elleni indított katonai támadások megfékezése érdekében indított hadjáratuk részeként.

 A területen való előrehaladásuk során, a szíriai erők olyan, eddig ismeretlen zónákat tártak fel, ahol vegyi fegyvereket állítanak elő.

Hírdetés

 A védelmi miniszter kiemelte, hogy Oroszországnak és Szíriának sikerült felszabadítani Kelet-Ghouta 65%-át. A közös hadművelet célja az volt, hogy kiszabadítsák a csapdába esett civileket, és megakadályozzák, hogy a területet militánsok Damaszkusz elleni támadásokra használják fel.

 Moszkva és Damaszkusz Kelet-Ghoutából kivezető humanitárius folyosókat hozott létre, ezzel hozzájárulva az ENSZ Biztonsági Tanács azon határozatának végrehajtásához, amely február 24. óta tűzszünetet rendelt el az arab országban.

– mondta az orosz védelmi miniszter.

Megjegyezte, hogy mintegy 427 tonna humanitárius segélyt, beleértve a forró vizet és a meleg ételt, szállítottak vidékre.

“Annak ellenére, hogy a militánsok a béke kezdeményezésének megakadályozásán dolgoznak, tárgyalunk a fegyveres csoportok vezetőivel, hogy végre megállítsuk a harcot és megakadályozzuk a humanitárius katasztrófát” – tette hozzá.

 Shojgu reményét fejezte ki abban, hogy a nyugati államok leállítják a szíriai erőszakot tüzelő militánsokat, és csatlakoznak Oroszországhoz a helyzet békés megoldására irányuló erőfeszítéseiben.

Orientalista.hu – Vivkamar (Press TV)


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »