Venezuela fokozott olajtermeléssel enyhítene a válságon

A venezuelai kormány az olajtermelés növelése révén befolyó plusz összegek felhasználásával kíván enyhíteni a gazdasági és szociális válságon. Manuel Quevedo venezuelai alelnök, aki egyben az olajipari minisztériumot is vezeti, azt mondta vasárnap, hogy az ország olajtermelése ismét közelít a napi 1,9 millió hordóhoz. Nem hivatalos adat szerint a dél-amerikai ország decemberi olajtermelése 16 éves mélypontra, napi 1,7 millió hordóra esett a novemberi 1,834 millió hordóról. Venezuela olajtermelése 2014 nyarán, amikor a kőolaj ára 100 dollár fölött járt hordónként, napi 2,3 millió hordó volt. A venezuelai kormány tervei szerint az idei átlagos olajtermelés napi 2,4 millió hordó lesz.

A venezuelai alelnök elmondta, hogy továbbra is érvényes az a terv, amely szerint napi 6 millió hordóra növelik az olajtermelést, amit még a korábbi államfő, Hugo Chávez tűzött ki célul. Szakértők szerint ehhez rengeteg pénzre, főleg külföldi forrásra lenne szüksége a már jelenleg is gyakorlatilag fizetésképtelen, 150 milliárd dolláros adósságot nyögő országnak.

A dél-amerikai ország a világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkezik, a térség legnagyobb olajtermelője, a világ tizedik legnagyobb olajexportálója. Az olajágazat adja Venezuela devizabevételének nagyobbik részét. A kőolaj éveken át tartó nyomott ára azonban kikezdte a venezuelai költségvetést, a kormány pedig rossz válaszokat adott a kihívásokra, ezért mára romokban hever az ország gazdasága.

http://mno.hu/

Az országban tavaly 2600 százalék fölötti volt az infláció. Venezuela pénzügyi gondjait jól tükrözi, hogy január elején ismét nem rendezte hozamtartozását egyik kötvénye után és ezzel a venezuelai kormány és a PDVSA állami olajipari cég összesen már 1,28 milliárd dollár adósság kifizetésével maradt el. Venezuelának idén 9 milliárd dollár adósságot kell rendeznie, míg az devizatartaléka 9,770 milliárd dollár volt tavaly novemberben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »