Veronai busztragédia: az olaszoknál már készül a vádemelés

Veronai busztragédia: az olaszoknál már készül a vádemelés

Két hónapon belül vádat emelhet az olasz ügyészség az egy éve történt veronai buszbaleset ügyében, gondatlan emberölés miatt. A tragédiában 17-en haltak meg, köztük 11 diák. A Nemzeti Nyomozóiroda tömegszerencsétlenség okozása miatt indított nyomozást.

A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulóit és tanárait hozta haza az iskolai sítáborból az az autóbusz, amely balesetet szenvedett az A4-es autópályán – 17-en haltak meg, köztük 11 gyerek.

A tragédia után Olaszországban és Magyarországon is nyomozás indult. De az áldozatok hozzátartozói még mindig nem kaptak hivatalos tájékoztatást.

„Azt tudjuk, hogy valamikor ezt le kell zárni, pontot kell tenni a dolgoknak a végére” – nyilatkozta Krizsány László, aki 15 éves lányát veszítette el. A férfi egy másik hozzátartozóval közösen intézi a nyomozással kapcsolatos teendőket.

Az apa a Riasztásnak azt mondta: postaládájába valaki bedobja azokat az iratokat, amelyekből kiderül, hogy eddig mire jutott a Nemzeti Nyomozó Iroda.

„Tehát két része van. Az egyik, hogy az autóbusz nem volt forgalomba képes, tehát nem állhatott volna ki a forgalomba. Gyakorlatilag egy közlekedési múzeumba se tehették volna be ilyen állapotba. A másik része, hogy ezt az autóbuszt egy olyan sofőr vezette, aki nem volt képes ennek a járműnek a vezetésére” – emelte ki az édesapa.

Az 52 éves sofőrt ugyanis alvászavarral és magas vérnyomással is kezelték. A buszon pedig egy sorral több ülés és eggyel több üzemanyagtartály volt.

A magyar rendőrség még mindig nyomoz. Olaszországban viszont már tavaly lezárták a nyomozást. Angela Barbaglio veronai főügyész a Riasztásnak azt mondta: két hónapon belül vádat emelhetnek. „A vádiratot az irodám elkészítette, és most el kell juttatni az érintettekhez, vagyis a bűncselekmény feltételezett elkövetőihez, akik ellen ez alapján indítható eljárás. Ez a folyamat hivatali jellegéből adódóan igen bonyolult, és jelenleg is tart” – magyarázta a főügyész.

Szombaton a Fasori református templomban emlékeznek a halottakra. A Hősök terénél pedig leteszik annak az emlékműnek az alapkövét, amin az áldozatok nevei szerepelnek majd.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »