Veszélyt jelentenek a világörökségre az óceánjáró hajók

Veszélyt jelentenek a világörökségre az óceánjáró hajók

DÜSSELDORF. Az óceánjáró hajókkal járó turistaözönnek a világörökségi helyszínekre gyakorolt negatív hatásaira figyelmeztet az UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete.

"A hajókkal és a túlzó mértékű turizmussal járó környezetszennyezés problémákat okoz" – mondta Mechtild Rössler, az UNESCO világörökséggel foglalkozó igazgatója.   

A szakértő szerint az ágazat nem fektet eleget a világörökségi helyszínek védelmébe. "Veszélyezteti azokat a helyeket, melyekkel pénzt keres" – tette hozzá.   

Különösen Velencében súlyos a helyzet. "Ott a nagy hajók keltette hullámok erodálják az épületeket" – mondta Rössler. Az UNESCO már arról tárgyal, hogy a várost felvegyék a veszélyeztetett világörökségi helyszínek közé.   

A kisebb városok, köztük az észtországi Tallin és a horvátországi Dubrovnik a tengerjáró hajók turistáinak áradatától szenved. "Ezek a történelmi városok nem tudnak egyszerre ennyi turistát fogadni" – emelte ki Rössler.   

Az UNESCO arra kéri a hajózási iparágat, hogy fektessen pénzt a fenntartható turizmusba. "Magasabbra kell tenniük a mércét. Az első lépés a tisztábban működő hajók kifejlesztése lehetne" – véli a szakértő.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »