VIDEÓ: Tűzgolyóként zuhant le a kínai űrállomás. Hol ért földet?

VIDEÓ: Tűzgolyóként zuhant le a kínai űrállomás. Hol ért földet?

A lezuhanó kínai űrállomás a Csendes-óceán felett lépett be a Föld légkörébe közép-európai idő szerint ma éjjel 1:15-kor. A jelentések szerint legnagyobb része elégett a légkörben. Ahogy az az alábbi videón is látszik, egy fényes robbanás után több darabra szakadt a szerkezet zuhanás közben.

A Tiangong-1-et 2011-ben lőtte fel Kína dokkoló és pályamanőverezési tesztek elvégzése céljából, azt tervezték, hogy 2022-ben rá alapozva építik meg a nagy kínai űrállomást, de 2016-ban Kína beszüntette a működtetését – tönkrementek a tolórakéták, így elveszítették az irányítást az állomás felett.

Mivel a műhold becsapódásának helyét nem lehetett pontosan megjósolni, a becsapódás helyszínét sem tudták a szakértők meghatározni. A legvalószínűbb helynek az amerikai-mexikói határt jelölték meg, ezzel szemben minden jel szerint a Csendes-óceánban landolt az űrállomás. Egyelőre azt még nem tudni, mekkora volt a becsapódás mértéke.

A szakértők azzal nyugtatták a közvéleményt, hogy annak esélye, hogy a Tiangong-1 lakott területre zuhan vagy egy darabja egy embert talál el 10 milliószor kisebb, mint hogy valakibe belecsap a villám.

A hatalmas súrlódási erő okozta hőmérsékletet az űrállomás egy-egy buszméretű darabjai túlélhették. A Tiangong-1 10,4 méter hosszú és 3,4 méter széles szerkezet volt, körülbelül 8 tonnát nyomott. 2017 kilométeres magasságból zuhant alá.

A Tiangong-1 nem a legnagyobb, Földbe csapódó űrállomás volt az űrkutatás történetében. 2001-ben a 140 tonnás szovjet-orosz Mir-űrállomás zuhant a Csendes-óceánba.

Space.com, Körkép.sk

Nyitókép: Space.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »