Világrekord-adócsökkentést jelentettek be Kínában

Elképesztő összeget, 240 milliárd jüant (nagyjából 9600 milliárd forint) hagyna idén a vállalkozásoknál a kínai kormány, amely a hozzáadottérték-adó, vagyis az áfa csökkenésével igyekszik kompenzálni a lassuló gazdasági növekedést. Az áfakulcs mindössze 1 százalékponttal csökken, kínai léptékben ez mégis óriási összeget jelent.

Az állami rádió bejelentése szerint az adócsökkentés – ami az ipari termelést, az építőipart, a telekommunikációt, a közlekedést és a mezőgazdaságot is érinti – május 1-jétől lép hatályba. Li Ko-csiang (Li Keqiang) miniszterelnök már korábban beharangozott egy nagy adócsökkentési tervet. Ennek többek között a személyi jövedelemadó reformja is részét képezi, és állítólag összesen 800 milliárd jüan könnyítést jelentene.

A Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint a kínai adócsökkentés annak ellenére pozitív, hogy csak kis mértékű, és a vállalkozások többsége már be is kalkulálta költségvetésébe. A kínai gazdaság növekedési üteme folyamatosan lassul, a Reuters által korábban megkérdezett elemzők idén 6,5 százalékos növekedésre számítanak a tavalyi 6,9 százalék után.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »