Visszafogott, modern sasadi lakóház

A terület beépítési előírásai a környező nagyobb méretű telkekhez igazodva kerültek meghatározásra így az építési hely határaihoz való igazodás mellett a maximálisan beépíthető terület is komoly korlát volt az épület tervezésénél. A környező társasházas beépítések miatt az építménymagasság volt az egyetlen beépítési paraméter, ami még engedett volna további terjeszkedést. Végül egy visszafogott, lapostetős, két lakó- és egy pince-garázs szintes épületben sikerült az elképzelt funkciókat elhelyezni.

Az ingatlan tájolása kedvezőnek mondható, hiszen az épület egyik hossz oldala közel dél felé néz, ám a kerti oldalt jelentős mértékben árnyékolják a környező beépítés társasházai és a kialakult növényállomány.

Garázs a hőszigetelt burok alatt

A lakószintek alatt, az épület hőszigetelt burkán kívül kapott helyett a fűtetlen garázs és tároló. Ez a megoldás az általános passzívház kialakítástól szokatlan, rejtett némi tervezői kihívást. A helyi adottságok és az építtetői elképzelések más megoldást nem tettek lehetővé így meg kellett birkózni ezzel is.

Mindezekkel együtt az épület megszerezte a darmstadti Passzívház Intézet által delegált auditor előminősítését, ami azt jelenti, hogy terv szerinti kivitelezés a magyarországi minősített passzívházak száma újabb taggal bővülhet.

A teljes cikk itt olvasható.

vannak prs screk


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »