Visszavág Soros, főként Putyint sejti a támadások mögött

Visszavág Soros, főként Putyint sejti a támadások mögött

Terjedelmes cikkben foglalkozik a Soros György ellen intézett támadásokkal a Financial Times (FT). Az anyagban – amelyet a Hvg.hu szemlézett – megszólal a milliárdos is, s arról beszél, hogy a világ vezető ideológiája a nacionalizmus, amelyben jelentős szerepe van Oroszországnak. Úgy látja, onnan eredhet a felé irányuló ellenségeskedés is, hogy Putyin nem kedveli őt, és nagy veszélyt jelent az Európai Unióra nézve. Az orosz elnök ellenszenve pedig onnan ered, hogy annak idején a milliárdos támogatta Mihail Szaakasvili hatalomra jutását, ami hibának minősült végül.

Anne Applebaum, a Washington Post sztárpublicistája elemzi a lapban az Orbán-kormány Soros-ellenességét. Szerinte a magyar miniszterelnök nem kíván nyíltan EU- vagy Amerika-ellenes lenni, ugyanakkor Sorost bűnbakként tüntetik föl, ami ráadásul antiszemita érzésekkel manipulál.

A cikk elején szó van a Pócs János fideszes képviselő által is posztolt képről, ezen egy disznón látható felirat: „ő volt a Soros”. A lap egyfajta visszavágásként értékeli Soros lépését, ugyanis eredeti szándéka szerint halála előtt le kívánta állítani a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) támogatását, azonban nemrégiben mégis jelentős felajánlással élt.

http://mno.hu/

Soros az összes vagyonának kétharmadánál is többet adott az ernyőszervezetnek. Az OSF jelentősebb szerepvállalására utal, hogy új vezetője Patrick Gaspard lett, aki Barack Obama politikai tanácsadója volt. A 87 éves Soros öt évig még az általa vezetett alap élén maradna, amennyiben az egészsége megengedi – nyilatkozta a lapnak.

http://mno.hu/

Kovács Zoltán azt mondta a Financial Timesnak, hogy Soros és a magyar kormány vitája „két egymással szembenálló demokráciafelfogás”. A kormányszóvivő megjegyezte, hogy véleménye szerint politizálni csak választott képviselőknek kellene, nem a civileknek. „Márpedig Sorost senki nem választotta meg, ahogy a civilszervezeteket, emberi jogi szervezeteket sem” – tette hozzá Kovács.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »