Vitatott EU-döntés az adóparadicsomokról

Vitatott EU-döntés az adóparadicsomokról

Az EUObserver keddi értesülései szerint nyolc ország, köztük Dél-Korea és az Egyesült Arab Emírségek is le fog kerülni jövő héten az Európai Unió adóparadicsomokról összeállított, jelenleg még tizenhét államot tartalmazó feketelistájáról, amelyet mindössze egy hónapja hagytak jóvá. Több szakértő kételyeit fejezte ki a tervezett döntéssel kapcsolatban.

Keddi sajtóértesülések szerint nyolc ország, köztük Dél-Korea és az Egyesült Arab Emírségek is le fog kerülni jövő héten az Európai Unió adóparadicsomokról összeállított, jelenleg még tizenhét államot tartalmazó feketelistájáról, amelyet mindössze egy hónapja hagytak jóvá.

Az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek december elején fogadták el azt a listát, melyre az adóelkerülés ellen nem eléggé hatékonyan fellépő országok kerültek fel. Az EU közlése szerint azért volt szükség erre az intézkedésre, mert ezek az országok közel egy év párbeszéd után sem voltak hajlandók az érdemi együttműködésre.

Az EUObserver brüsszeli hírportál információi szerint a szakminiszterek jövő heti ülésükön Barbadost, Dél-Koreát, az Egyesült Arab Emírségeket, Grenadát, Makaót, Mongóliát, Panamát és Tunéziát máris el fogják távolítani a feketelistáról.

Névtelenséget kérő uniós források szerint ezek az államok új kötelezettségvállalásokat jelentettek be, ezért kerülhet sor a lépésre. A felsorolt nyolc ország így átkerül az EU úgynevezett szürkelistájára, melyen most negyvenhét olyan állam szerepel, amely már ígéretet tett rá, hogy összhangba hozza szabályozását az uniós normákkal.

A feketelistán marad Amerikai Szamoa, Bahrein, Guam, a Marshall-szigetek, Namíbia, Palau, Saint Lucia, Szamoa, illetve Trinidad és Tobago.

Markus Feber német néppárti európai parlamenti képviselő élesen bírálta, nevetségesnek nevezte a tervezett lépést, kiemelve, hogy Panama hosszú idő óta tudatosan egy adóparadicsom képét alakítja ki magáról, és ennek ellenére most le fog kerülni a szankciókat egyelőre még csak nem is tartalmazó feketelistáról.

Aurore Chardonnet, az Oxfam nemzetközi civil szervezet szakértője szerint az intézkedés aggasztó, amellyel kiüresítik a listát és gyengítik a hitelességét.

Pierre Moscovici uniós pénzügyi biztos decemberben leszögezte, hogy a lista elfogadását szankcióknak kell követniük, a szürkelistán szereplő országoknak pedig mielőbb hitelt érdemlően eleget kell tenniük a vállalásaiknak, hiszen a vállalások teljesítése nélkül senki sem mentesülhet a szankcióktól.

Az eljárásban több mint kilencven országot vizsgáltak. A bírálók szerint azonban a tagországi kormányok képviselőit tömörítő tanács annyira felvizezte az Európai Bizottság által javasolt kritériumrendszert, hogy ennek eredményeként nem került fel az EU egyetlen állama sem a listákra.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »