Vizes vb – Rasovszky Kristóf ötödik 10 kilométeren

Vizes vb – Rasovszky Kristóf ötödik 10 kilométeren

BALATONFÜRED. Rasovszky Kristóf ötödik lett a nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyében a vizes világbajnokság keddi napján Balatonfüreden.

A szám 20 éves junior világ- és Európa-bajnoka 1:52:01.70 órás idõvel csapott célba, a szám másik magyar versenyzõje, Székelyi Dániel a 21. lett.   

A számot az olimpiai bajnok holland Ferry Weertman nyerte, ezzel õ lett az elsõ férfi versenyzõ a sportág történetében, aki ebben a számban az ötkarikás aranyérem mellé a világbajnokit is megszerezte.   

Gellért Gábor szövetségi edzõ nem sokkal a rajt elõtt elmondta, Rasovszkyt az elsõ nyolc közé, míg Székelyit a legjobb 15-be várja. Hozzátette, elõbbitõl elsõsorban arra számít, hogy azzal a taktikával ugrik majd vízbe, amellyel a juniorok között világ- és Európa-bajnoki címet szerzett, azaz egy hosszú, nagyjából egykilométeres hajrára.

A szakember ugyanakkor kiemelte, rendkívül nehéz dolguk lesz a versenyzõknek, hiszen a nyári forróságban folyamatosan melegszik a Balaton vize, ez pedig lassítja majd a mezõnyt, ráadásul többször kell majd az úszóknak frissíteniük, ami lendületvesztést jelent.

A versenyzõknek négy kört kellett megtenniük a két és fél kilométeres pályán. Rasovszky az elsõ kör végén a negyedik, míg féltávnál az ötödik volt. A 65 induló közül Székelyi a középmezõnyben helyezkedett.

A harmadik körben Rasovszky, illetve az 5 kilométeren aranyérmes francia Marc-Antoine Olivier kissé elhúzott a többiektõl – nagyjából két testhosszal -, az utolsóra pedig a magyar versenyzõ fordult az élen, az élmezõnybõl ekkor már senki nem ment ki frissíteni. Rasovszky, a szám legutóbbi, setúbali világkupa-versenyének gyõztese, némileg visszaesett a kör elején, az elsõ helyre pedig feljött a francia úszó mellé a címvédõ amerikai Jordan Wilimovsky.

Egy kilométerrel a cél elõtt nagyjából az ötödik-hatodik hely környékén tempózott a magyar úszó, az élen haladó boly – benne Rasovszkyval – ekkor úgy tûnt, megnyitja a hosszú hajrát. Az utolsó métereken Olivier, Wilimovsky és a felzárkózó Weertman fej fej mellett haladt, utóbbi jobb benyúlással nyert. A második sorban érkezõ Rasovszky ugyancsak szinte egyszerre érintette meg a francia David Aubryval a célt jelzõ táblát, s a célfotó után az ötödik hely jelent meg a neve mellett.

Rasovszky szombaton 5 kilométeren a hetedik helyen végzett, a folytatásban érdekelt a csütörtöki csapatversenyben és a pénteki 25 kilométeren is Balatonfüreden.

"Ez most nagyon jól sikerült, örülök ennek az ötödik helynek, ugyanis megint sikerült egy kicsit elõre lépnem" – nyilatkozott a verseny után Rasovszky Kristóf, aki elmondta, már nagyon várja a következõ versenyeket, hiszen csapatban, majd 25 kilométeren, és a medencében 1500 méteren is indul. "Azt kaptam parancsba az elején, hogy nem vezethetek, én a végén akartam volna az élre állni, ez nem sikerült teljesen, de így, hogy a hollandon tudtam maradni a végén, jól sikerült. A következõ években talán az utolsó 100-150 méteren kellene majd javítanunk."

Szokolai László, Rasovszky edzõje arról beszélt, hogy az amerikai és a francia taktikája a kiváló 1500 méteres eredményeikre épült, mivel õk a végén "védtelenek" az utolsó 400 méteren verhetetlen Weertmannal szemben. Megjegyezte, ezekhez a rendkívül jól taktikázó, rutinos versenyzõkhöz jól alkalmazkodott Rasovszky. "Van még mit tanulnunk, de már ott vagyunk az élvonalban, ebbõl Tokióra lehet akár egy dobogó." – tette hozzá.

Székelyi Dániel elmondta, a nevezési lista alapján szeretett volna a legjobb húszba, azaz véleménye szerint az elitbe kerülni. Ugyanakkor így sem csalódott, hiszen az például, amiben korábban nem volt olyan erõs, azaz a hajrá, most jól sikerült neki, s az utolsó 500 méteren még tudott is néhány pozíciót javítani.

    Eredmények:
      nyíltvízi úszás, férfi 10 km, világbajnok:
      ——————————————
   Ferry Weertman (Hollandia) 1:51:58.50 óra
2. Jordan Wilimovsky (Egyesült Államok) 1:51:58.6
3. Marc-Antoine Olivier (Franciaország) 1:51:59.20
…5. RASOVSZKY KRISTÓF 1:52:01.70
…21. SZÉKELYI DÁNIEL 1:52:35.70


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »