Volt egyszer egy köztársaság, ahol érdekesek voltak a vagyonnyilatkozatok

Volt egyszer egy köztársaság, ahol érdekesek voltak a vagyonnyilatkozatok

Február 1-je van, csütörtök, az év 32. napja, és minden ellenkező látszattal szemben még egy darabig tél. Az időjárás nem ezt mutatja majd, hiszen egészen kora tavaszi érzésünk lesz: az előrejelzés szerint az ország északi részén esni fog, de ott sem lesz 7-8 foknál hidegebb délutánra, délen viszont sütni fog a nap, és akár 12-13 fok is lehet, ami azért merőben szokatlan február első napján.

Ennek ellenére nem vidám ez a nap, már ami az évfordulókat illeti. Manapság már keveset beszélünk erről a halva született kísérletről, de ma van a második köztársaság születésnapja: hetvenkét évvel ezelőtt ezen a napon fogadta el az Országgyűlés az 1946. évi I. törvényt, amely köztársasággá nyilvánította Magyarországot. A köztársaság csak három és fél évet ért meg – a demokratikus kísérlet még kevesebbet –, jött a szovjet típusú népköztársaság. Ma már csak a baloldali pártok – a DK és az MSZP–Párbeszéd, persze külön-külön – emlékeznek meg erről, a kormányoldal igyekszik elfelejteni.

http://mno.hu/

Harminc éve, 1988. február 1-jén a budapesti román nagykövetség előtt tüntettek a Ceausescu-féle romániai falurombolás ellen, amely egyértelműen a magyar kisebbség ellen irányult. Ennek folytatása volt a június végi, közel százezres megmozdulás. Ebben a néhány hónapban tényleg érdekelte a széles közvéleményt a kisebbségi sorba taszított magyarság, sőt egy kicsit még a világ is figyelt ránk.

http://mno.hu/

http://mno.hu/

Arra talán már mindenki emlékszik, aki elmúlt tizenöt éves, hogy miért ma van a Tisza élővilágának emléknapja: tizennyolc éve szakadt át a zagytározó gátja Nagybányán, és kezdődött tiszai ciánszennyezés, amely kiirtotta a halak és egyéb állatok nagy részét. Erről Szolnokon lesz megemlékezés, a Tiszavirág hídnál, koszorúkkal és virágokkal.

Tizenöt éve, 2003-ban ezen a napon történt a Columbia űrrepülőgép tragédiája: a hőpajzs indításkor keletkezett hibája miatt a légkörbe lépve kigyulladt és darabjaira esett a jármű, a hét űrhajós azonnal meghalt.

http://mno.hu/

Mivel szerdán lejárt a leadási határidő, ma minden bizonnyal a képviselők vagyonnyilatkozatai izgatják majd a politika iránt érdeklődőket (tavalyi cikkünk erről itt olvasható), pedig régóta tisztában lehetünk vele, hogy ezek messze nem tükrözik a valóságot. Azt már tudjuk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök saját bevallása szerint elég szerényen él: megtakarítása 742 ezerről 993 ezer forintra nőtt tavaly, a családi házukra felvett hitelt tovább törlesztették, a tartozás így 4 783 328 forintra csökkent. Áder János köztársasági elnök ennél sokkal jobban tud spórolni, egy év alatt 6 millió forintot tett félre. 

http://mno.hu/

A tudomány világa is tartogat érdekességeket, bár lehet, hogy ez inkább ijesztő: van abban valami nyugtalanító, hogy tizenkét évvel a legutóbbi válság kezdete után Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Intézetének csütörtöki műhelybeszélgetésén a téma már a következő világgazdasági válság lesz. Kíváncsian várjuk, hogy érdemes-e megszabadulnunk minden értékpapírtól, és megkezdeni a szárazbab felhalmozását.

A sport világában a teniszé lesz a főszerep: délben kisorsolják, hogy milyen sorrendben lesznek a mérkőzések a Belgium–Magyarország világcsoport-nyolcaddöntőn, a teniszezők Davis-kupa-versenyében péntektől vasárnapig. Ekkorra már Babos Tímea túl lesz két mérkőzésen: egy egyéni nyolcaddöntőn és egy páros negyeddöntőn, amelyeket a tajpeji tornán játszik. Este női vízilabda-válogatottunkért lehet szorítani, amely Olaszország ellen kezdi meg szereplését az Európa-kupában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »