Vona Gábor Erdélyben

Az erdélyi és az anyaországi médiában egyaránt élénk visszhangja volt Vona Gábor marosvásárhelyi utcafórumának, székelyudvarhelyi előadásának és kolozsvári sajtótájékoztatójának. Jobb- és baloldali kommentátorok egyetérteni látszanak abban, hogy Vona „házhoz ment a pofonért”. Nehéz megítélni, hogy miben reménykedett, mit várt ettől az akciótól. Azt hitte tán, hogy Erdélyben nem néznek tévét, nem hallgatnak rádiót, nem interneteznek és a közélet iránt érdeklődő emberek nem értesültek a Jobbik gyalázatos balfordulatáról? Ezesetben csalódnia kellett. Amint a világhálón elérhető felvételek és beszámolók tanúsítják, szinte egyöntetű volt a „lelkét vesztett” új Jobbik elutasítása. 
(Hadd idézzek ide egyet, a köznép felháborodásának olyan keményen adott hangot, hogy az ember szinte megsajnálja a nemzetáruló lélekkufárt.https://www.youtube.com/watch?v=nJeeTWty7zE)

Hírdetés

Ami nem csoda. Az erdélyi magyarság azon része, mely intenzíven érdeklődik az anyaországi közélet és politika iránt, jellemzően nemzeti gondolkodású. (Kivételt szinte csak a Parászka Boróka-féle nemzetellenes libertinusok képeznek.) S mivel az egyes embereknek a magyarországi politikai szervezetekhez való kötődése laza, a pártszemellenző nem akadályozza tisztánlátásukat. Hiba lenne arra redukálni az erdélyiek masszív Orbán-pártiságát, amiben Vona keresztfia, Szotyori Lázár Zoltán látja e viszony lényegét, tételesen, hogy a Fidesz üveggyöngyökért vette meg az erdélyi magyarokat, s hogy mi elhülyülésre fokozottan hajlamos társadalmi massza lennénk. A második állítás annyira méltatlan és a valósággal éppenséggel ellenkező, hogy részletes cáfolatot sem érdemel. De vajon az első tézis igaz? A Fidesz 2018-as erdélyi népszerűsége csak annak köszönhető, hogy a Magyar Világszövetsége által 1996-ban programba vett és a nemzeti szervezetek nagy része által támogatott gondolatot, a magyar állampolgárság kiterjesztését gyakorlatba ültette 2010-ben? Aligha. Sokkal inkább arról van szó, hogy ma csak a gyűlölettől elvakultak nem látják, hogy Orbán Európai nagyságrendű államférfi, akinek van víziója, aki egyszerre gondolkodik magyar nemzetstratégiában és kontinentális távlatokban, aki a migránsválságra a kezdet kezdetétől kész megoldási javaslattal szolgált, kihangsúlyozva, hogy nemcsak a jó közérzet és a megszokott közbiztonság, hanem a nemzeti kultúrák megmaradása a tét. Ez Erdélyből nézve tisztábban látszik, ahogy egy nagyszabású festmény is jobban értékelhető megfelelő távolságból. Vona szerint nem az a tétje a választásoknak, hogy bevándorló ország lesz-e Magyarország, hanem, hogy kivándorló ország lesz-e. Miközben Magyarországról nem szignifikánsan nagyobb az elvándorlás, mint a térség más országaiból (sőt), a bevándorlás problémája, pedig akutabb, mint valaha. Vona határőrséget ígér a korábban általa csődnek nevezett kerítés mellé, de olyan politikai erőkkel szövetkezik egyre látványosabban, melyek a kerítés elbontásának gondolatát nyíltan vállalják.Meglepő ezek után erdélyi fogadtatása?
Borbély Zsolt Attila
A szöveg rövidített változata a Székely Hírmondó számára készült. 


Forrás:bzsa.blogspot.com
Tovább a cikkre »